O gajenju pivarskog ječma
24
ће за његове прилике бити најподесније и најкорисније. Само тако радећи, моћиће од „нбвине <4 бити користи, и онда ћемо моћи и у нашим појединим крајевима иото тако производити и пзврсног јечма за производњу пива, као што то чпне данас други, у пољској привредп напреднијп народи, на које се и ми угледати морамо. Ми морамо у свему, па и у пољопривредном правцу напред, јер нас на то позпва колико потреба за материјалнпм благостањем, толико п географскп положај, и наш народни понос! Мп се можемо у пољској прпвреди попети на ону висину, коју ретко који другп народ достићи може, јер је Србија за то Богом благословена земља, али треба прегнућа, више воље п истрајности, па да будемо и у томе узор свима балканским народима, па у место да ми узимамо од другпх, данас од нас напреднијих народа добро семе од разноврсних корисних биљака, па 'п од јечма за производњу пива, - нека у будуће узимају други од нас.
IV НА КОЈИ НАЧИН МОЖЕМО УДОБРИТИ ЛОШЕ СOPTE ЈЕЧМА?
Сваки плод културнога биља може се, не само одржавати у својим, од природе подаренпм врлинама, него га можемо још п удобрити: кад