O gajenju pivarskog ječma

25

за „семе“ увек одберемо најбоље, најлепше, најтеже и најразвијеније зрно, па га у добру и добро спремљену земљу посејемо. То је данас бар лако извршити, кад имамо справа, којима се одабирање зрна брзо п лако извршава. Зрно, које у тима справама у први опсег пада нФјтеот је и најкрупније, и љега треба узети за сејање. Тако радећи, ми за више година нећемо бити приморани да обнављамо семе, о чему јеу нретходном одељку била реч. II наш домаћи јечам, који данас не одговара захтевима строжијих пивара, могли би на тај исти начин удобрити, побољшати, облагородити, могли би од њега добити плод, којп би у сваком погледу надмашио стари јечам, од ког би семе, у циљу удобравања, на горњи начин одабирали; ми би на тај начин добили нову одлику ~српског“ јечма, који би сад задобио нове особине, и који би те новодобивене особине стадно задржавао, кад би и од њега сваке године одабирали зрно за сејање. Као што видите, то није тежак посао, а ми би на тај начин створили и од нашег домаћег јечма нешто „ново“, а то „ново“ осигурало би му углед и бољу продају, а нама већи прпнос и већу корист. Ви сте напред видели, шта је Chevalier од једног јединог зрна учинио! Ту не беше неко ванредно знање ни особита вештина, него само чврста воља и истрајност у предузетом раду , док није своју циљ постигао, а он ју је сјајно по-