O gajenju pivarskog ječma

Зрно (а) је на полеђини испупчено, а на противној, трбушној страни, има од једног до другог краја повучену браздицу. На доњем крају налази се клица (б), најважнији део у зрну; из ове клице порастиће нова биљка. Плевица, као омотач, чува клицу од шкодљивпх спољних -уплива, а уједно скрива у себи и оотале састојке, који ће клици послужити као храна у самом почетку биљкиног развитка, док 'жиле не почну из земље да црпе потребну храну за даље порашћивање. У клијању се клица горе повије, чим се из зрна помоли, па онда правце порашћује у висину, да оснује будућу биљку; с противног краја избијају жилице (в), које се опет правце доле у земљу пружају и разграњавају, сишући и збирајући око себе храну, потребну за живот и развитак нове биљке. -Јечмено зрно обично је Bдо 9 - 5 милиметра дугачко, а 3 до 3-5 милиметра широко. У колико је зрно према дужини шире, у толико је оно заокругљеније, пуније, па оида сразмерно п теже, а плевица је тања, нашто пивари много пазе. Узано а дуже зрно лакше је и има дебљу плевицу, и зато оно није употребљиво за производњу пива. Према томе; краћа, а округла, пуна и тежа зрна, имају у себи и више употребљивих ствари за производњу пива, имају више шкроба, а мање неупотребљиве целулозе дужа, а тања зрна, имају више целулозе, а мање

Јечмено зрно у клијању 5-тог дана.

27