O gajenju pivarskog ječma

26

стигао, јер се резултатом његовога труда користи данас, тако рећи, цео свет. У земљама, где се пиво у највећој мери производи, сеје се и најрадије троши и скупље плаћа Сћел т аКег-ов јечам, продукат његовог изврсног, истрајиог рада. Од једног добро развијеног, у пољу нађеног зрна све је то постигнуто! Неки удобравају и облагорођавају јечам и мелезењем , укрштањем више одабраних, бољих одлика; на тај начин уједињавају особине разннх одлика у једну нову одлику, коју су тим мелезењем добили, пренашајући цветни прашак једне одлике на другу. Тако је створена четвореда одлпка Jmperial ВаНеу, коју смо на свом месту приказали. Ади на тај начпн могу удобравати и нове одлике стварати само вештаци, а за нас је доста и довољно, кад за удобравање, ма које врсте и одлике, употребимо само одабирање најбољег и најразвијенијег зрна за сејање, а уз то одредимо јечму и добру, претходно добро спремљену земљу.

V ЈЕЧМЕНО ЗРНО И ЊЕГОВИ САСТOЈЦИ

Ми смо већ напред папомоиули, да јечмено зрно може бити; или омотано и обрасло плевицом, или голо. За пропзводњу пива употребљавају се искључиво оне омотане сорте.