O gajenju pivarskog ječma

43

јања до жетве, не траје више од 100 —120 дана, п што за то кратко време треба и добро да се развије и добрим родом да уроди. За двореди јечам одређено земљиште треба још пред зиму добро и што дубље (25 —30 сантиметара) преорати, и оставити га тако у грубој бразди, да преко зиме измрзне, да га мраз издроби и да се зимње влаге напије. Чим с пролећа време дозволи и земља се у толико просуши да се може обрађивати, да се не лепи за плуг, него да се од плуга троши, одмах треба за сејање шшће преорати, па одмах и посејати. Што раније, тим боље. Кад је земља чиста, кад није затрављена, а с јесени добро и дубоко преорана, онда неће бити ни потребно, да се пред сејање поново преорава; довољно he бити, да се добром дрљачом - најбоље гвозденом уздуж и попреко добро предрља, па одмах и засеје.

IV О ЂУБРЕЊУ ЗА ЈЕЧАМ ОДРЕЂЕНОГ ЗЕМЉИШТА.

На ђубрење за јечам одређеног земљишта треба обратити већу пажњу, но-што то наши земљорадници у опште чине, ако желимо да добијемо што изврсније зрно. Код наших је земљорадника у опште мишљење, да јечам, као и овас, и на