O gajenju pivarskog ječma

45

бреног кукуруза, на поменутим земљама, не дође одмах јечам, него други неки усев, нпр. шпеница, п тек после пшенице да дође јечам дакле трећи по реду. На лакше пак земље долази јечам одмах после ђубреног кукуруза, дакле одмах као другенац. Што се пак множине потребног ђубрета за неко земљиште тпче, које је одређено за сејање јечма за производњу пива, то се не може тачно прописати. Али у главноме стоји овако: јечам подноои доша ђубрета, јер воле јаку земљу, и с тога ми не можемо за јечам пређубрити земљу; али, као што већ напоменусмо, ђубре не сме бити ни у ком случају окорашње, него мора бити увек добро сагорело, зрело. И добро сагорело буњиште, у ком има и пепела, добро је за ђубрење, п оно се може с пролећа пред само сејање заорати; а од вештачког ђубрета препоручује се суперфосфат, чилска шалитра и др.

V ЗA КОЈИМ УСЕВОМ У ПЛОДОРЕДУ НАЈБОЉЕ УСПЕВА ЈЕЧАМ?

Двореди јечам, са којим ми овде поглавито имамо посла, најбоље успева на угару и после ђубрених окопавина: кукуруза, репе, дувана и