O gajenju pivarskog ječma

кромпира. Добро успева на бољим земљама и после паоуља, граора и детелине, а није лош ни после пшенице или ражи, ако је земља била добро спремљена, а претходно и довољно нађубрена. Исто тако добро успева и после овса, ако је овас био пооејан после добро ђубреног кукуруза. При одређивању места у плодореду за јечам, треба највише пазити на то, да је земља, пре свега, чиста, да је доста дубоко преорана и да је плодна. јер је време за које јечам порашћује кратко, а жиле у дворедог јечма нису баш много развијене. као оно у четворедог и шесторедог озимог јечма. па зато треба за двореди јечам да има у земљи довољно услова за снажније порашћивање и да има довољно хране, да се може за то кратко време добро развитп п обилатог, једрог рода донети. Шта више, на добрпм, добро урађеним и јаким земљама, може изузетно и јечам после јечма да дође. У том случају дошао би као првенац неки крупнн дворећи јечам, а после њега одмах као другенац дошао би, илп ситни дворедац, или сптни четворедац: само то не сме да служи за правило, јер јечам после јечма, п на најбољој земљи, не може нн у ком случају уродити жељеним родом. У свима приликама пак, јечам боље успева и обилатије рађа, кад се не сеје често на једну псту њиву. У сваком добро уређеном газдпнству, долази јечам на иоту њиву тек после четврте, пете, па п после шесте године.

46