O gajenju pivarskog ječma
48
И сад долазимо на избор ~с ева“ или „семена“. При избору семена треба поглавито пазити на клицавост и на чиототу, да не буде уродице, па онда да семе буде од једне одабране одлике, да не буде измешано с другим одликама. Од нечистог, уродичавог семена, не можемо никад ишчекивати добру жетву, пошто уродица за своје порашћивање многу храну из земље потроши,' на штету јечмову; а од смешаног семена опет неједнако порашћује, неједнако и оазрева, јер му је и зрно неједнако, што све иде на штету бољега изгледа, а пивари много пазе и на једнакост зрна, јер је то за њихов посао боље. Коју he пак од напред побројаних одлика оне су све добре неки домаћин за „свој рачун“ изабрати, то he му најбоље казати његове местне прилике, кад са 2 —3 одлике најпре опроба, па од њих изабере ону, која му се по прпносу и квалитету зрна најбоље свиди, па у истини и покаже. Ако би се изабрана одлика после неколико година ~изметнула“', као што смо о томе раније говорили, онда fae се морати семе обновити; моpafae се опет набавити оданде, где је оно у сваком погледу боље, развијеније и угледније, док се, избором оемена и ваљаном негом, не утврди нека одлика на извесном имању, и онда не узмора впше са стране набављати, бар за неколико година. За сејање треба да је зрно једро, пуно, здраво, крупно п од прошлогодишње жетве. Што буде „семе“ крупније, биће крупнпјп ирбд; од ситног семена не можемо никадо ишчекивати крупан и