O gajenju pivarskog ječma
47
VI КАД И КАКО ТРЕБА ЈЕЧАМ СЕЈАТИ?
Јечам треба што раније посејати; једно с тога, да за своје бујнпје порашћивање може још у почетку уграбити и изупотребитп зимску влагу; а дрЈто с тога, да се млад усев што пре сведе и око себе земљу закрили, да ју причува од наглог исушпвања; а треће још и с тога, да зрно не добпје дебелу плевицу, пошто је доказано, да јечам, у колико c'e доцније посеје, у толико добија дебљу, тврђу и оштрију плевицу на зрну, а пивари такав јечам радо не купују, што је већ из раније познато. За производњу пива намењен јечам треба најдаље до Благовести посејати; остале пак јаре јечмове, двореде и четвореде, намењене за исхрану стоке, можемо и доцније посејати, јер се од њих не траже оне особине, које се траже од јечма за производњу пива. У осталом, време за оејање зависи у главноме: од доброте дотичног земљишта и његовог положаја, а у планинским крајевима и од висине у којој се дотична њива налази; даље, од годишњег времена и од сорте јечма. У бољим земљама сеје се раније, у слабијим доцније; у равницама сеје се такођер раније, на виоинама доцније; у сувљим годинама сеје се раније, у влажним доцније; крупније сорте треба посејати раније, а ситније доцније.