O gajenju pivarskog ječma

52

сови, а зрно у тих класова има дебљу плевицу. На против, кад су редови одвише узани, онда јечам, нарочито ако наступи кишевпто лето, лако полеже. За двореди јечам, намењен за производњу пива, најподеснија је даљина редова од 12 —1.5 сантиметара, а дубљина појединпх браздица да не буде испод 2 - 5, ани дубља од 5 сантиметара. Што је земља тежа, чвршћа, треба да су браздице плиће, а што је земља лакша, песковптија, треба браздице да буду дубље. На стрменитијим њивама можемо семе и до 7 сант. дубоко претрпатњ Добар сејач, потрошиће руком „на сачму £< дворедог јечма, на хектар простора, 2 до 3-5 хектолитра, илп 128 до 224 килограма семена; а за сејање „на врсте“ машином, у наведено одстојање, треба he Г6 до 2-8 хектолитра, или 102 до 180 килограма. Од машина „врстача‘ £ препоручујемо најновију и данас најбољу под пменом „БудуЏност“ г коју је врло вешто склопно п удесио наш брат Чех г. Јан Прахер у Руднтшма. Усејано сево нићпће после B—l48 —14 дана. а од доброг семена треба да никне 95 —98 од 100. Да-ли купљено семе има толики процепат клицавости, можемо на најпростији начин сазнатн овако: Узећемо 200 —300 зрна. Међутим ћемо спремити једио плитко сандуче, које ћемо напунптп сптном, лаком, песковитом земљом; земљу ћемо лепо поравнитн и по њој поређати зрно до зрна, алп да се зрна не дотичу, па ћемо их лепо пстом ситном земљом покрпти п земљу добро устојаном, или