O gajenju pivarskog ječma

53

смлаченом водом овлажити, али пажљиво, да не пореметимо зрна. Сад ћемо сандуче сместити на неко тамно и топло место. Земља треба увек да буде умерено влажна. Још he боље бити, да се сандуче покрије стакленом плочом, да се површина земљина брзо не оуши; биће под стаклом и топлије, па he семе пре и нићи. Кад семе нпкне, ми ћемо избројатп проклијала зрна и нрема њиховом броју, ми ћемо утврдити п проценат клнцавости. За' овај рад, не треба зрна бираши, него од реда узети поменуту количину зрна, јер само на тај начнн можемо сазнати право стање ваљаности купљеног семена. За тачније сазнавање клпцавооти има и нарочитих справа, али за нашу практичну потребу, ове су справе баш сасвим излишне; оне he боље послужити за ситна оемена, и научарима за научна испитпвања, него нама за јечам, јер ми хОћемо просто да пронађемо проценат његове клицавости, и ништа више; ато ћемо пронаћи, кад семе на поменути начин у земљу посејемо. Вешти практичари могу да пронађу проценат клицавости и на тај начин, кад свако зрно оштрим, танким ножићем уздуж преоеку, па пресечено зрно увеличавајућим стаклом посмотре: ако је заметак (сува клица у зрну) жућкасто-зелен, зеленкастожут, ипи жут као восак, али опет са зеленкастим преливом, ондајезрно добро, здраво, клицаво; а &ко је заметак бледо-жут, црвенкаот или смбђ, онда је у зрну изумрла моћ клицавости и зрно