O književnosti : sa sprovodnom rečju i dopunama za ovo izdanje
16
васпитавају, што може који пут да траје врло дуго, они су нарочито изложени штетном утицају рђавих књига.
Тај савет, кратко и просто, гласи; не чиШајте нове књиге, не верујгпе да је ново увек добро. Онај који има укуса, кад отвори нову књигу, после првих страна знаће вредност књиге, и рђаву ће бацити на страну. Али онај чији укус још није однегован, читаће књигу до краја, и сва је прилика да ће му се књига допасти у толико више у колико буде имала мање вредности. У његовом ће га мишљењу још утврдити поменуто веровање да је све што је ново најбоље. Тај је случај правило код младих људи и младих народа. У демократска је доба опасност још већа но у друга; јер ту не само да је општи укус пижи, но и друге неке навике помажу ширење рђавога укуса. Брзоплетост, добро мишљење које свак има о себи, таштина која човека наводи да каже своје мишљење и онда кад га нема, љубав према' новом, која је у таква доба нарочито развијена, навике претеривања и рекламе све то омета сазревање укуса и помаже ширење нетачних оцена. К томе данас долази јако раширена штампа, са својим стоструким одјеком, велики број листова, са огромним бројем читалаца, и малим бројем компетентних критичара. Изван-