O prirodi goriva u proizvodnji dopunske toplote

0 ПРИРОДИ ГОРИВА У ПРОИЗВОДЊИ ДОПУНСКЕ ТОПЛОТЕ 23

мум потрошње. Температура тог минимума јесте температура термичне неутралности.

У овоме раду било нам је потребно мерити најмању потрошњу енергије не само у гладовању већ и у разним стањима исхране, да бисмо могли видети како се у тим приликама понаша количник дисања у развијању допунске топлоте.

Температура на којој се та најмања потрошња добива, мора бити различна према природи хране, јер екстра-топлота коју развија специфично динамично дејство појединих састојака хране спустиће температуру термичне неутралности у толико више у колико је то дејство јаче. Према томе морамо очекивати да ће температура термичне неутралности бити најнижа за беланчевинасту храну, па редом све виша за масти и угљене хидрате, а највиша у гладовању.

Тај теоријски предвиђени утицај хране на температуру термичне неутралности може се у патке доказати на прост начин, одређивањем температуре на којој се појављује дахтање. Почетак дахтања при поступно повећаваној температури назначује да је температура термичне неутралности премашена. У колико је температура термичне неутралности нижа у толико ће се и дахтање појавити на нижој температури, па ће вредности температуре дахтања морати бити поређане као и вредности специфичне динамичне акције. Огледи то потврђују. Дижући постепено температуру средине у којој се налази патка нормално одевена а различно храњена, забележили смо појаву јаснога дахтања (убрзано дисање са притвореним кљуном) на овим температурама (патка бр. 3):

кратко гладовање 299—3009

храњена скробом 309 кљукана скробом 289 храњена мастима 260 храњена месом [240

Термична неутралност, као што нам огледи показаше, налази се на неколико степена (2—4) испод температуре дахтања. У овоме питању треба имати на уму да је кривуља која представља потрошњу енергије у функцији температуре, врло слабо конкавна у пределу термичне неутралности, тако да та