O prirodi goriva u proizvodnji dopunske toplote

55. ИВАН ЂАЈА И БРАНИМИР МАЛЕШ

температура не може бити сасвим тачно одређена. Затим треба и то знати да ће се у томе питању наилазити и на личне разлике. На пример, једна наша патка у гладовању није још дахтала на 31'%, и на тој температури потрошња је била нешто слабија него на 249: друга патка, опет дахтала је већ на 309. Биће боље, дакле, за сваку јединку најпре проверити температуру неутралности, која је за патку бр. 3, на којој је извршена већина огледа овога рада, била:

у гладовању око 270 храна скроб око 269 храна маст _ око 240 храна месо __ око 20'

ћ. ОЧЕРУПАНА ПАТКА

Да бисмо добили врхунски метаболизам, морали смо патку добрим делом очерупати, нарочито по трбуху и леђима. У такве животиње топлотна депердиција је, наравно, понећана, и као последица тога температура термичне неутралности је померена на више.

Патка нормално одевена производила је на 89 око 7,35 калорија на кгр.-час, а кад је очерупана по леђима п трбуху производила је на истој температури 10,2 кал. Неочерупана патка би дала ту производњу, судећи по кривуљи коју смо саградили из неколико експерименталних података, од прилике на 00%, дакле на 89 нижој температури.

Патка, нормално одевена, храњена месом, дахће већ на 239—24%, Очерупана као горе, даје прве знаке полипнеје тек после дужег боравка на 309.

Патка која при гладовању почиње дахтати на 359 кад је очерупана, дахће већ на 309 кад је нормално одевена. Према томе може се узети да је у наше очерупане патке температура термичне неутралности ва 5—-7'% виша него у неочерупане.

То су подаци којих смо се држали при мерењу најмањег промета енергије у разним стањима исхране и топлотне депердиционе моћи.