O prirodi goriva u proizvodnji dopunske toplote

36 ИВАН ЂАЈА М БРАНИМИР МАЛЕШ

ТУМАЧЕЊЕ ДОБИВЕНИХ РЕЗУЛТАТА

Као што се види из пређашњег прегледа, резултати су врло јасни. Они се своде на ове две главне чињенице :

[. У самоме почетку гладовања као п после краћег плп дужсег гладовања, тако исто п у угљено- тидратској пстрани развитак целокутне допунске топлоте (вржунски метаболизам) или само једног њеног дела, процзводи. опадање вредности колпчника дисања. Та је чињеница јасна и редовна.

2. При беланчевинастој грани, допунска топлота производи пла повећање пла опадање вредности количника дисања.

3. Кад се трана састоји поглавито из масти п кад је осивотиња жљукана таквом траном, количник дисања расте прп производњи допунске топлоте.

Покушајмо да протумачимо те резултате. Почнимо са

гладовањем.

| А. Гладовање. Било да је гладовање кратко или дуго, количник опада под утицајем хладноће. Како мешовита храна (кукуруз) даје исту чињеницу, то се ни у коме тренутку од одузимања те хране не посматра друга промена количника дисања осим поменутог опадања. Изван сваке је сумње, дакле, да том опадању не може бити узрок недостатак гликогенских резерава.

На термичној неутралности вредност количника дисања варира од 0,70 до 0,82. Зна се да масти имају количник 0,70, беланчевине 0,88 а угљени-хидрати 1,00. У гладовању, на термичној неутралности, осим беланчевина сагоревају и она друга два састојка. Количник дисања је ревултанта та три посебна количника.

Опадање вредности количника дисања под утицајем повећане термогенезе вначи да је у првоме реду повећана потрошња масти у односу осталога горива. Почем је количник дисања ва масти 0,7, то вредности нешто више од ове изражавају да осим масти и неизбежног трошења беланчевина не може бити говора о внатном трошењу гликогена. Алп има случајева да је у врхунском метаболизму при гладовању, количник дисања нижи од 0,7. Истина, та равлика није велика, али п сама вредност 0,7, коју смо добили и у патке и у пацова при гладовању, кад се зна да поред масти мора бити и нека потрошња беланчевина, појава је коју треба покушати објаснити.