O prirodi goriva u proizvodnji dopunske toplote
38 ИВАН ЂАЈА П БРАНИМИР МАЛЕШ
шећера који се претварао у масти скренут ка производњи допунеске топлоте. У случају да ни целокупна количина, угљених хидрата које храна доноси није довољна за подмирење потреба допунске топлоте, мобилисаће се тада масти (да надокнаде гликоген, вероватно) што ће бити такође узрок опадања количника дисања. Могло би бити да је и потрошња беланчевина повећана.
Наши огледи казују да и у врхунском метаболизму количник дисања може бити једнак па чак и виши од јединице. То би значило да и у крајњем напору производње топлоте, кад је животиња кљукана скробом, шећер доспева за потребе врхунског метаболивма, па чак може бити и у маломе вишку који се . претвара у масти. То нам изгледа мало чудновато, кад се има на уму да је у патке целокупна производња топлоте у врхунскоме метаболизму 4—5 пута јача него на термичној неутралности. С друге стране, с обзиром на јаку моћ варења и гојења патке, не изгледа невероватно да организам може бити енабдевен, неко краће време бар, тако пвобилним горивом путем апарата за варење, да не мора тицати евоје резерве.
В. Беланчевинска храна. У огледима у којима је храна била месо, треба водити о томе рачуна да је месо садржавало више или мање масти. Количник који је нађен на термичној неутралности има вредност између 0,7 и 0,8, што одговара мешовитој храни састављеној поглавито из беланчевине и масти, али је ипак у неким случајевима нижи него што се могло очекивати. У два случаја, количник опада при развијању допунске топлоте и приближује се вредности коју има количник дисања за масти. И у овоме случају видимо да су за производњу допунске топлоте употребљене масне резерве. То не значи да беланчевине не могу послужити производњи допунске топлоте, јер је могуће да апарат за варење не може у довољној количини снабдевати организам производима варења беланчевина и да због тога морају масти бити мобилисане. У друга два случаја количник расте приближујући се вредности количника дисања беланчевина.
Г. Масна трана. У огледима ХУ и ХУГ, количник дисања на термичној неутралности има ниже вредности (0,58 и 0,67) од количника дисања за саме масти. Миелимо да ту чињеницу треба протумачити претварањем масти у гликоген. То је претварање могуће, кад се има на уму да је кљукање мастима