O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

1

I O КОРИСТИ ОД ПРОИЗВОДЊЕ РАНОГ ПОВРЋА.

Поврт&рство, или производња разног поврћа које нам sa храну служи, данас је у тој мери развијено, да је у многим крајевима за повртаре, који се њим У велико баве, постало извор благостања, извор богатства. Али оно није од големе користи само онде, где се у велико обавља, него је од знатне користи и у скромној баштици свакога домаћина и грађанина без разлике, а овде је та корист још и скопчана с великим задовољством домаћиновим и домаћичиним. Они, не само да уживају у плодовима труда свога, него се и тим више поносе, кад могу имати у својој скромној баштици нешто боље, лепше и раније од другога, да имају неки род поврћа у оно време, кад му иначе није време. Производња поврћа двојака је: једна је опште позната на отвореном пољу, а друга је у загрејаним, ирекривеним лејама. Од прве добијамо потребно поврће преко целог лета и јесени, па често до неког доба и зими, а од друге зими и рано с пролећа, дакле

ПРОИЗВОДЉА РАНОГ ПОВРИА 1