O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
17
а. разуме се, да је депше кад су плоче све једнаке, и да је боље, кад су оне веће, али су онда, не само скупље, него су и већма изложене разбијању. Да нас пак јеФтиније стане, ми слободно можемо и краће и дуже плоче на пзменце уметати; ми можемо врло згодно употребити и парчад од разбнјених кућевних прозора, само ако имају довољну ширину од једне до друге пречанице; главно је, да су плоче што беље, да сунчане зраке што јасније у леју пропуштају; с тога треба ина то пазити, да су плоче увек чисте, да нису »замагљене«, јер што су год плоче чистије, тим светлост боље на биљке упливише, а по саму ствар, то је од највећег значаја. Да прозори јачи, постојанији буду, треба средином од оздо, а попречке преко пречаница, приковати узане гвоздене шине, стеге, што се на слици такођер јасно види. Кад .се већ и плоче уметну, онда треба све дрвене делове ћерчива и пречанице па и сам кит, два-три пута добро премазати масном бојом, најбоље белом, да прозори дуже трају, да се од труљења боље очувају. До употребе мора све то бити добро суво. Напоменути морамо још и то, да ћерчива и иречанице треба међусобно углављивати само дрвеним клинцима, јер где год дође гвоздеи клин ексер —, ту најпре почне дрво да труне и онда се нрозор раскламита. Кад дрвен клин добро углавимо, и лепо га озго и оздо поравнимо, масном бојом добро премажемо, ту онда не може ни кроз њега, ни около њега продирати влага, а око ексера може, кад се овај раскламити, што временом врло
ПРОИЗВОДНјА РАНОГ ПОВРЋА 2