O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

лако бива, па he онда у раскламптанп део да продре вода, дрво ће отпочети нагло да труне п онда he ћерчпва да се разглаве п распадну. Прозорп, као што смо их овде оппсалп, одговорпће потпуно намењеном цп.ву, а захтеватп још неке веће прецпзностп у поједпнпм деловпма, као што некп препоручују, то су само претераностп п нпшта впше! Главно је у целој стварп ово; да су прозори чистп, да светлост може што јаче падати на бп.вке, и да су прозорп са свпх страна добро затиснутп и углављенп, да се без потребе не помпчу, п да не.пропуштају спо.вну влагу п хладноћу у леју. Уз прозоре морамо пматп још п дово.ван број асура, честпх п ређих, с којпма ћемо топле леје преко ноћп покрпватп, пли ћемо пх, према потребп, засењавати. Прво ћемо чпнптп с честпм, рогознпм асурама, а друго с реl)iiм, лакпм, од ражне сламе плетенпм. Оспм асура, морамо пматп п дово,ван број дрвенпх, од лаких дасака скованпх капака, којп морају бптп у ве.шчпнп прозора. Преко асура мећу се ноћу, п кад је мећава, овп капцп, да с једне стране бо.ве одржавају топлоту, а с друге опет, да асуре ветар с леје не скпне.

Лана. од ражие сааме плехена асура.

18