O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

32

плодови нагло не презревају, јер су онда сувљи и губе много од укусности. д) Заливање, Са заливањем MojDa се врло опрезно поступати; треба добро да се зна; кад, и колико треба заливати, а за то треба и мало више личног искуства. Напред код сађења је речено, да одмах у почетку не треба ни расад ни сјево заливатп, пошто у леји има довољно влаге од оног испарења. Алп површна влага на земљи, није довољан знак, да је п сва земља у лејп скроз влажна; јер, површпна може бити влажна, а у дубини земља сува. Та површна влага долазп само од испарења, од оних капљица, које са замаглелпх прозора на земљу падају. Зато треба повремено земљу прегледатп п у дубини, па само онда, ако је сува, треба је добро залптп, а док још има у њој влаге, не треба заливатп, јер би се у сувишној влази све спарпло, све бп пропало. Доцнпје, кад се буде впше отварало, земља he се већма п сушпти, п онда треба боље и залпватп, нарочито кад биљке већ добро ојачају; ојачалим бнљкама, треба п више влаге. Кад карФиол почне да развпја цвет (ружу, сирац), кад се у диња п краставаца почну указивати заметци, кад грашак, пасуљ и јагода почну цветати, онда их највпше треба п залпвати, али нп онда не треба претератп. Један пут, или према прилпкама и врсти поврћа два пута преко недеље добро заливати, али сваки дан добро орошавати (прскати), сваком поврћу у топлој леји добро чини.