O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
33
За заливање најбоље су, и за топле леје најподеснпје, амерпканске залпваче, са цевастом, до половпне сптно пзбушеном решетком, с којом се може много боље испод прозора руковати, него с обпчном, левкастом решетком. Само треба руппце што сптнпје да буду, па се онда ове решетке могу врло подесно употребитп п за орошавање. Има поврћа, које се у извесном времену не сме залпватп „преко главе«, т. ј. не сме се решетком преливатп цела бпљка, него се само цевљу у корен мора залпвати. То ћемо тачнпје одредити, где устреба, код дотичне биљке. Вода морај увек бити добро устојана, а преко знме, нарочпто с почетка, и на ватрп смлачена; хладнпја не сме бпти од 18° —20° Цел ., и то, како она за залпвање, тако и она за орошавање. Од 11 сатп пре, до 1 сата после подне, најпогодније је време за заливање, а у колпко доцнпје наступе топлији данп, у толико се може и раније и доцније од означеног времена заливати. У извесним пак случајевпма, мора се заливати, нарочито кад се то »преко главе С( чинити мора, само при заходу сунца; п то ће се на свом месту одредити тачније. Кишнпца, растопљен снег и речна вода, најбоље су за заливање, а нарочито за орошавање. Бунарску воду морамо оставпти да 2 —3 дана престоји, и тек ју онда можемо употребити.
Д м(!рикаиска за.швача.
ПРОИЗВОДЊА РАТХОГ ПОВРЋА 8