O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

35

догодитп, да мало више семена баци; у том случају сјево врло густо поникне и не може добро да се развпје. С тога треба сваки онај усев, који је на месту у густо посејан и поникао, а који се неће расађивати, у тој мери проредити, да око сваког струка остане толико простора, колико је потребно, да се сваки корен, према својој природи, у довољној мери развије. При проређпвању треба добро на то пазити, да се не проређује одвише, јер се у топлој леји и најмањи простор мора корисно употребити. Кад год се који од преднаведених послова врши, треба га што брже вршити; један радник треба да придржава прозор, а други, под умерено издигнутим прозором да плеви, копка, залива, проређује итд. и) Цодизање еамдука. С почетка мора земља у леји бити што блпже прозору; од прилике B—lo сантиметара треба да је празнпна између прозора и земље, да светлост може што јаче утицати на биље. Порашћујући, биље би својим лишћем ударило и у прозор, а то не сме бити. С тога се мора сандук према порашћивању биљака и подизати, што се код обичних покретних сандут:а чини на тај начин, да се на свакп ћошак од сандука поступно подмећу цигље; најпре по једна, па се према потреби подметне друга, па трећа итд. У колико се буде сандук подизао, у то•лико се мора свуд у наоколо облагати новим ђубретом, да ђубре увет: целу висину сандука поново опервази. Го ново облагање ђубретом неће бити лотреоно, кад време на пољу отопли, а све дотле, 8*