O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

34

е) Цлевлем=е. У оној врло масној зем.вп, у оној топдотп п влазп, врдо бујно порашћује и трава, од које је семе са земљом заједно унешено. Чпм се која травчпца укаже, одмах ју треба плевитп; у топлој лејп не сме бптп ни једног стручића траве, а за плевлење треба такођер уграбитп време, кад се могу без опасностп отворптп прозорп. Плевлење пде врло брзо, јер је земља трошна п увек влажна, па се свака травчпца може врло лако из корена пшчупатп. Често се у топлим лејама појављују п гљпве, које треба одмах чпм се укажу, рукама поткопатп п са земљом заједно пзбацптп, а рупу новом земљом попунити. ж) Копкање, Земља у топлој лејп по себп је сптна п трошна, па ју нпје потребно прерађпватп, као на отвореном пољу, где се од сунца препече покоре, а од кише спљештп, те нп у једном нп у другом случају не може да утиче ваздух на боље порашћпвање бпљака. Свега тога у топлој лејп не може Да буде, али опет зато биће од вајде, да се земља између биљака повремено, п то са.мо површно, прекопка оним мадим граб.впцама. Ако ово копкање не допринесе што добро напреднијем порасту бпљака у леји, шкодитп им неће. з) Цроређивање. Прп сејању „на сачму lt , рецпмо лфквпца илп ротквица, може се н најбољем сејачу врло лако