Omladina

ату

|

Страна 1 ОМЛАДИНА број 1

| г | (Наставак са 3-ће стране)

ба ОСЛОБОЂЕЊЕ

дарили један другог по рамену,

~ = На Берлин!

) -— На Берлин!

"Свако је лице однекуд познато и блиско и чини ти се, да си свакога од њих већ раније видио негдје у нашој домовини, Сваки је од њих наш човјек, па био то буцмасти гарави тенкиста који се одгледа у напуклу огледалу, крупни достојанствени артиљерац, гарави ду гајлија уз коње или добричина кувар који безбрижно хрче возећи се заједно с кухињом на двоје ниске кљусади,

Све су ми побили Нијемци с ле деном им застрашујућом мирноћом каже један борац са Стаљинграда, а сјутрадан, на улицама Београда, он сав озарен и занесен шаље мину за мином на њемачке положаје и шишти: ; .

— За Кољку! За Наташу! За Михаила! За дједушку!

Разорени и сагорјели лефе свуд око пута њемачки тенкови и камиони. По јарцима и њивама разбацани лешеви Шваба, шлемови, гас-маске и разноврсна муниција. Испод једног разлупана тенка Уукрај пута вири згрчена рука у зелену рукаву и пдред ње швапски шлем. Црвени војник једва примјетним покретом очију и главе показује на швапског освајача агњеченог тенком и на њиховим ли цима јавља се нешто немило и уко чено, нијема и ледена пријетња од које те подилази језа.

— Овако њима треба. Овако суди Црвена армија.

Видиш само за тренутак тај челично леден и оштар поглед освет ника, поглед који се памти кроз

_ читав живот и а роди ло тињан ин ки ко Ним. и

је уморио до неразумљивости свиреп и гадан туђинац, видиш, и одмах ти је јасно, да су то они освет ници и она сила која је зауставила пред Москвом челичну најезду, поломила на Стаљинграду швапску технику и Хитлерове ветеране и закотрљала на запад захуктали гер мански ратни строј који је слијепо гурад на исток.

Непобједива армија појавила се и на улицама и трговима нашег пат ничког и вољеног Београда и почебо је велики празник и наш дуго чекани велики дан, два рођена брата почела су нашу највеличанственију битку, битку 3а главни град наше домовине.

И док кроз београдске улице оллијеже челична убојна грмљави: на, партизански стријелци, расути за оградама и око ћошкова кућа, згледају се м један другом намитују. — Чујеш ли „Каћушу“.

А београђани, засипајући цвије ћем гробове палих црвеноармијаца, такођер подижу главе чујући „Каћушу“ и значајно погледају на црвене војнике, док се ови само смешкају и, мако поносни на своју убојну. технику, ипак одвогарају:

— „Каћушу“ — створио човјек.

"1! давна смо чекали легендарну и славну Црвену армију, замишља ли смо често како изгледа та непобелива војска, пјевали смо о њој и њезиној снази и величини, а кад смо је видјели, дошла нам је још величанственија у својој свакидашњој људској једноставности. _Видјели смо људе лобре и свакодневне, блиске и приступачне свему што је људско „наше честите људе са којима се потпуно разумијемо; Дер говоримо истим језиком — је

НАПРЕД!

Изражавајући вољу наших народа — у интересу брзог 'ослобођења наше отаџбиме, у имторесу што бржег уништења фаш»зма, Национални комитет ослобођења Југославијо м Врховни штаб НОВЈ пристали су де зодовоље молбу совјетске команде: де трупе Црвене зримје привремено уђу не југословенску територију, у интересу резвијања борбених операција против немачких м међгрских трупа у Мађарској.

То је дало мовог полета м одушевљења нашим борцима м нашим народима. У см жну јежу притицале су ноге бујице неродних бораце м осветника,

ФОживљаавла је и оживела 1941 год.

Србија из

ПРЕМА БЕОГРАДУ

Трупе Црвене армије, косрдинирвјући са јединицеме маше војске, резбивши мемоЧке дивзије на Млави м Морави, окренуле су према северу — преме Београду.

Не том путу дошле је до тенковске битже код Младеновца. Немци су били уништени. Из Беогреда непријатељ је слао појачање, зли ништа није помагало. М овога пута су мржња и гнев слободољубивих мареда запечетили судбину фашистичким утопљеницима м њиховим спесмоцима.

БИТКА ЗА БЕОГРАД Јединице Трећег украјинског фронта мершела Толбухина и јединице наше војске под командом генерел-лајтнанта Пека Допчевића, савладавши утврђеног непријатеља на Авали, избиле су на Бањицу и Дедиње предвече 14. октобра. Тада су започеле крваво и тешке улич ме борбе у самом Беогреду. _На Чукарици су непаделе јединице Двонаестог к

"Борци 1 м М! дивизије Првог херпуса ју ||

ришели су ма гред: У сам град први се пробно 4. (краљевечки) батаљон | пролетерске бригаде. у -

Овај прослављени батаљон формирем је у Србији јуна месеце 1941. У децембру исте године ушао је у састав | пролетерске бригеде којом је командовао прослављени комендант наше војске генерал-лајтнакт Коча Поповић, Крвљевачки батаљон славно се борно за слободу у Црној „Гори, Херцегоемни, Босни м Далмацији. ·

У току ноћи батаљон се пробио у сам град продмрући далеко мепред У Се рвјевској улици сукобио се са једном групом немачких тенкова, Повела се неравна борба. И овде су људи-борци краљевачког бетаљона — очеличени кроз бојеве, прожети мржњом према фашистима, помесени таласом последњих победоносних битека, однели победу. Они су се забарикадмрали у кућу м задржавали непријатеља све до зоре, Немци су запалили кућу, али су у то време продрле наше једини це. Непријатељ је био потиснут,

Помогнути лаком артилеријом, минобацачима м тенковима, црвено-врмејци м наши борци савлађивали су непријатељска гнезде. Совјетска ратна техника тукла је семо најважније објекте. Совјетски људи змали су да у многим кућама из којих се брами непријатељ, куцају срце грађана која исто твко мрзе фашисте м жељено очекујући братску Црвену армију улажу своје напоре де се непријатељ што прије се влада. :

На Теразијама, испред Албаније, поред спаљеног совјетског тенка, стоји гроб окићен цвећем, На траки венца пише да је ту погинуо један београдскм берберски помећник, помажући совјетском тенкисти да изиђе из зепаљеног тонка.

Београђани су црвеноврмејце предводили улицема м одводили их у зграде м на таване кућа одакле је совјетски стрелац могао лакше да туче непријетеља.

Као своју децу, своју браћу — они су сахрањивели погинуле совјетске борце, У

зиком људи и јувака. же Ћопић | Александровој улици код цркве Се, Марка

У брвим,

Совјетски м нашм официри заједнички стварају план за даље наступање (45 Х у јутро, на Авалском друму)

Борци | пролетерске бригаде у Краља Милана улици спремају се за

пун

; јуриш на Двор, у коме се упорно бране Немци,

~