Omladina

Страта у“

ОМЛАДИНХ_

Број 15"

НА ФРОНТОВИМА) 27-ТОДИШЊИЦА СНТОБРА

ИЗ РАТНОГ ИЗВЕШТАЈА ВРХОДНОГ ШТАБА НОВ М ПОЈ

__ ЗА 3 НОВЕМБАР 1944 ГОДИНЕ

Наше јединице очистиле су целу котлину | Рисну, Непрмјатељскм гарнизон у Котору реке Струмице м сада воде упичне борбе у | потпуно је отсјечен од Цетиња. На сектору самом граду Струмици, Половина града је | Подгорица—Скадар ју нашим рукама. Непријатељ даје огорчен | Немци м даље на овај сектор прикупљају отпор м поред тога што трпи велике гу- |снаге из Албаније.

битке.

Цела котлина Црне Реке очишћена је од непријатеља м борбе се настављају за трад Битољ. Немци су покушали да се из Битоља пробију ка П) , алм су одбије. ни м нанети им велики и,

У ресну Скопља настављају се борбе. Код самог града наше једмиице уништиле су једну целу немачку чету, Код Куманова на нагоричансиим положајима наше и бутарсне јединице настављају борбе.

У Бокм Которској наше јединице ослободмле су Пераст и воде се уличне борбе у

бо

ИЗВЕШТАЈ СОВЈЕТСКОГ

Совјетски информзтивни биро саопштава 3Х 1944,

У току 3 новембрге у Источној Пруској северно и од града Голдап наше тру“ те су одбиле јаче мопријатељске пешадиске и тенковске смаге м манеле му велике

тубитке у људству и материјалу.

У правцу Будимлеште између реке Тисе

—<+—

ЗАДАР ЈЕ ОСЛОБОЂЕН

| После ослобођења Биограда јединице након тродневних борби ранску луку Задар.

РУКАМА НАРОДНО ОСЛОБОДИЛАЧКЕ „ —___ ВОЈСКЕ пе У; Македонији наше јединице слажним |јуришем заузеле су Прилеп и поглуно у. ништиле немачки гарнизон, који је више дана бно опкољен и давао очајнички отвор. Развијајући успешне операције наше јединице ослоббдиле су у области језера Стругу, Охрид и Ресан, у долини Вардара Кавадарце, Неготин, а у долини |орње Струмице Радовиште. Овнм операцијама пресечена је отступница знатним немачким снагама ка северу;

НАШЕ И СОВЈЕТСКЕ СНАГЕ ОСЛОБОДИЛЕ СУ СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ

После вишедневних жестоких борби наше јединице у садејству с Трупама Цр“ вене армије, пробиле су јаку непријатељ“ ску одбранбену линију у Срему и ослободиле: Сремску Митровицу, Велике Радинце, Бешеново, Шуљам ни Лаћарак, Наше јединице гоне непријатеља ка Бо-

суту.

НЕМЦИ ЕВАКУИШУ ВИШЕ ОФИЦИРЕ ИЗ СЈЕНИЦЕ АВИОНИМА

Према вестима радио станице „Слободна Југославија" Немци евакуншу више официре н штабове авионима са аеро“ дрома Сјенице и из Сарајева.

НАПРЕДОВАЊЕ У ПРАВЦУ БУДИМПЕШТЕ

Последњих дана воде се без престанка т Дунава, кон зт река Тисе м

Након ар ари совјетске снаге новембра град м железнички тега ет, То и одбранбена пи. имје према Будимпешти, а пежи на прузи Сегедмн—Будммпешта. Користећи овај успех, снаге армије наставиле су са гоњењем непријатеља. Предње совјетске је-

дмнице напазе се свега 40 км од Пеште, Крајем 1 новомбра број заробљених немачких м мађарских војника мзмеђу Тисе м

<-е> ПРИЛЕП, СТРУГА, ОХРИД И РЕСАН У |Дунава

На сектору Мостар—Сарајево—Бреод наше једнимце воде жестоке борбе са јаким немачким снагама, које настоје да оправе м очувају комуникације у долкнм рске Бодте, У овим акцијама порушено је 14 техничких објеката, уништено 60 вагона, 3 тен на, 7 топове, убијено 750 г заробљено 100 Немаца.

У Дапмацмји на сектору Шмибенин—Дрниш-— Книн настављају се жестоке борбе. У долмим Горње Цетиње наше једмнице са. владале су огорчени отпоп нептијатеља м оспободкпе; Врпнку, Отишић, Мговице м сада надиру ка Книну,

ИНФОРМАЦИОНОГ БИРОА

и Дунава наше трупе, развијајући офанзиву, у борбм су заузели више од 100 насеља.

Деље со у извештају каже:

У току 2 н наше трупе ма свим фронтовима оштетиле су м уништиле 38 немачких тенкова. У ваздушним борбама м противавионском _ артилеријом оборено је 11 немачких авиона.

на Мору, Земуника и Нина, наше ослободиле су град и велику јад-

попео се на 7518. — Међу звробљеним налази се бивши начелимк мађарског

ОЧИШЋЕНА ЈЕ ЛЕВА ОБАЛА ТИСЕ

Северно и западно од мађарског града Њирегхаза Црвена армија маставља офанзиву, На дан 2. новембра потпуно је очишћена од непријатоља лева обала реке Тисе и заузет град и железничка стамица БитСентнихал, велико насеље и железничке станице Тиса-Дада, Тиса-Доб. Полгар.

ПОТПУНО ОСЛОБОЂЕЊЕ ПЕТСАМСКЕ ОБЛАСТИ

На карелиском фронту совјетске трупе у сарадњи са авијацијом м бродовима Северне морнарице боре се под тешким усљовима Заполарног Севера. 1 новембра завршено је потпуно ослобођење Печенске (Петсамске) области од немачких осваЈача. СОЛУН ЈЕ ОСЛОБОЂЕН Британске јединице ослободиле су најважнију" луку на Егејском Мору Солун, Британске јединице настављају да гоне Немце који се повлаче северно од Солуна.

637,000 ЗАРОБЉЕНИКА НА ЗАПАДУ

Битка за југозападну Холандију приближава се крају. Северонсточно од реке Шелде последњи остаци немачке петнаесте армије потискују се сада према Масу. Британци су изонзни на реку на два километара дугом фронту северно од града Тилбурга.

Британци су се 1 Х! ујутру искрцали на острво Валхерен, у Холандији, а увече је јављево да је лука Фаисинген скоро сасвим у рукама савезника,

Од дана искрцавања у Нбрмандију

савезници су заробили на западу 637.000 непријатељских војника.

САОПШТЕЊЕ О РАЗГОВОРИМА ИЗМЕЂУ

МАРШАЛА ТИТА И

Г. др. ШУБАШИЋА

4 новембра 1914 год. настављени су раз-! оквиру питања стварања једмиствене народ“

товорм између Нацмоналног комитета ослобођења Југославије под претседништвом

Њој

теле за Југославију.

С

У бурним октобарским данима 1917 године из старе царистичке Русије њени народи су под руководством Бољшевичке партије створили величанствено дело Совјетски савез, домовину радника и сељака. Још од првог дана његовог постојања Совјетски савез је постао земља која стоји на бранику свега оног што је напредно.

Самопрегорним радом у годинама мирне изградње, из пустоши коју је за собом оставио царизам, рат и револуција совјетски људи су од своје земље створили цветни врт. А кроз Стаљинове „пјатиљетке" Совјетски савез је постао моћна индустријска земља што је постало материјална основа моћи Црвене армије. Требало је много труда и одрицања да се за тако кратко време, од заостале царистичке Русије створи данашњи Совјетски савез, који је стао у први ред са најјачим инду“ стријским земљама у свету. Дивни рад совјетских људи прекинули су фашистички злочинци својим подмуклим нападом. Али народи који-су знали да стварају и изграђују, васпитани су од Стаљина и Бољшевичке партије у безграничној љубави према отаџбини, и од мирних радника сни су се претворили у сурове ратнике и заштитнике домовине.

У данима фашистичке опасности и другог светског рата, Совјет« ски савез је постао земља у коју су упирали очи, сви поробљени народи. Творевина октобра, Совјетски савез, показао се као једина земља, која је у стању да заустави и разбије фашистичке поробљиваче. Борба Совјетског савеза омогућила је и нашим народима да развију, рат за ослобођење Југославије. Због тога, празник велике: социјали“ стичке револуције, празник рађања Совјетског савеза, јесте у исто време и празник свих наших народа, свих демократских људи у свету.

Кроз три октобра прослављених у тешким борбама са окупатором, ми смо изражавали своју солидарност са синовима велике совјет“ ске земље. Три пута досад у рату, ми смо на тај дан показивали своју веру у непобедивост Црвене армије — своју чврсту решеност да у борби на страни великог демократског блока, Енглеске, Совјетског савеза и Америке, истрајемо до краја. Ми смо га прослављали као сло“ бодни људи у нашим планинама, селима и градовима, одвојени дугим. стотинама километра од Мрвене армије. Овај четврти октобар у рату је први који ћемо прославити заједно са Црвеноармејцима, не само по планинама, него и у срцу наше домовине — Београду.

Сада на четврти ратни празник, ми са сигурношћу можемо рећи да наше наде које смо гајили кроз три године рата нису нас превариле. На територију наше земље ступиле су ослободилачке трупе Црвене армије и заједно са јединицама наше војске ослободиле већи део Србије и војводине. Ослебодиле су наш јуначки Београд. Иза леђа немачког _ , у Босни, Хрватској“ Шрној Гори, -Словенији.-и „Македонији, · наше трупе ослобођају све нове и нове градове .и није далеко дан када ће се све те слободне територије слити у једну јединствену це“ лину, у чврсту и моћну демократску федеративну Југославију.

И тамо иза граница бивше Југославије, у нашим крајевима, који су више од 20 година били под туђином, наши народи развијају ослободилачку борбу. Том борбом они показују, на јасан начин. њихову жељу да живе под истим кровом са својом браћом у Југославији.

Ни мало дете данас не сумња да је фашистичка сила на издисању. Али баш зато што је она на умору, што је коначна победа ту пред нама, треба ставити све омладинске снаге у покрет, треба проширити мобилизацију младих људи, да у овим данима, када савезничке снаге Енглеске, Русије и Америке бију последње и најодлучније битке, ни један способан омладинац не остане без оружја ми ван војске. Сви омладинци морају на фронт, све снаге треба дати за победу.

Кроз тешке битке, заједничка страдања и заједничке победе и радости, исковало се неразрушиво братство и јединство народа У Југославији. За ослобођење наше престонише дали су животе бмладинци из свих крајева наше земље, и то је још један речити доказ да је омладина Југославије постала једно. Јединство народа Југославије било је услов за победе, оно је данас граница наше будућности. Оно је ско« вано у најтежим данима, испробано у најљућим биткама, Јединство наших народа је трн у оку свим издајницима. Јачање јединства је пораз издајица, јер су они свим силама радили на томе да заваде наше народе. Тешке поразе су претрпели усташе, четници, недичевци, љотичевци, рупниковци и други. Али они неће престати да сеју раздор и мржњу. Против тих покушаја омладинске организације морају водити најенергичнију борбу, оне морају сачувати и учврстити јединство југо“ словенске омладине у последњим бојевима за ослобођење наше земље и великом раду на изградњи сречније сутрашњице, после рата. Никада нећемо дозволити мрачним силама да заваде и разједине братску омлалину. Данас питање наше будуће државне заједнице није ствар далеке будућности. Она је кроз борбу и успехе наше војске добила већ основне облике — своје темеље. Њих је ударило друго заседање АВНОЈ-а у Јајцу својим одлукама које претстављају израз жеља свих наших народа. На тим темељима је Национални комитет под руководством маршала Тита наставио да изграђује величанствену зграду демократске фредеративне Југославије.

Нова Југославија је држава за коју су пале многе десетине хиљада најбољих омладинаца, она је круна дивовске борбе наших на« реда. И омладина Југославије мора све своје снаге да стави на расположење органима државне власти за све послове око обнове и изградње наше земље.

На 27-годишњицу великог октобра ми можемо да будемо радо« сни што смо верношћу, у најтежим данима савезничке борбе, остварили оружано братство са омладином Совјетског савеза, које више нико и викада неће моћи да разбије, — – АНИ Мр