Opštinske novine

Страна 686

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

нашег и словенских народа у опште, услед чега је они чувају и култивишу у својој борби за самоодржањем и даљем развијању своје словенске цивилизације, која тек од сада добија шире услове за своје развијање, захваљујући не мање борби наших великих Савезника за праведно ослобођење свих потлачених народа.

Ако Београд дочекује са нарочитим еланом не само Соколе наше Краљевине и Соколе других Словенских земаља, него тако исто и Вас који дођосте да увеличате ово славље, то долази отуда, што је наша престоница била од вајкада носилац идеје слободе, за коју је она поднела толико жртава у својој мучној историји. На овом класичном месту страдања и славе нашега народа, Ви ћете видети и осетити велики импулс живота нашега народа, који је сав легао на посао, да поправи оно што је ратом порушено и да изражавањем своје стваралачке снаге допринесе општем делу мира и цивилизације. У противном периоду, Београд је учинио много на своме подизању тако да ми гајимо чврсту веру, да ће он у будуће да се развија још бржим темпом. Ја се нарочито радујем, што ми је пала у део та висока част, да могу да Вас поздравим у име престоничке Општине, желећи Вам да се Ваше краће бављење у престоници Југославије очува у трајној успомени, и да оно буде подстрек за даљи рад у правцу учвршћивања наших веза, тако потребних за општи прогрес и дело мира, и цивилизације. У то име, ја вас поздрављам са добродошлицом и са ускликом: да живе наши драги гости!

ОТПОЗДРАВНИ ГОВОР ППРЕТСЕДНИКА ПАРИЗА Г. ЛОРАНА Први је Београду отпоздравио, ппретседник Париске општине, г. Д-р Рајмонд Лоран овим лепим говором: — Одговарајући на свесрдни и топли позив, који нам је упутила Општина града Београда, похитали смо са највећом радошћу, да

као претставници Општине Париске, придружимо се и ми дивном слављу и узмемо учешћа на прославама приликом првог Свесоколског Слета у Београду. А како и да не будемо сретни што смо Ваши гости?! Толико драгих успомена, толико тесних и чврстих веза, које сједињују наше две престонице! Међутим, наша срца нису тек од скора почела тако једнодушно да куцају: наше пријатељство се зачело још у давном времену, и о томе има чак и историских података. У току многобројних посета, које смо измењали за ово 20 година, претставници Београда, као и они из Париза, увек су са задовољством констатовали и подвлачили чињенице: да наша два народа нису никад била доведена у искушење да један на другог подигну оружје; да је, пре шест векова, 1313. године, наш Оилип Лепи, закључио са Вашим тадашњим владаром уговор о савезу, којом је приликом Један од наших ондашњих чувених правника доказао потребу и утврдио начело интернационалне арбитраже; и најзад, да је септембра 1389., према староме предању, један француски краљ наредио да се одржи свечана миса (служба Божја) у Нотр-Даму у Паризу, како би са целим својим народом могао да упути топле молитве Богу за победу српског оружја, јер се тих дана Србија храбро борила на Косову, бранећи Европу од најезде муслиманске.

ИкШЈ

ж .1

Са свечане седнице