Opštinske novine

Стр. 802

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Најзад, од последњих изучавања у питању здраве хране уочена је важност алкаличног састава крви. Крв никако није кисела, већ алкалична; али, опет, код велике киселине у организму и крв губи један део од своје алкаличности и тешко се брани од утицаја разних отрова, који се образују у телу или их организам теже избацује и побољева. У том правцу велика је брига медицине да одржи крв у великој алкаличности т. ј. да не допусти да се у њој скупи много киселине, а то се постизава када се избегава употреба хране, која је извор такве киселине, а та је храна хлеб и месо. Алкаличне соли налазе се опет у поврћу, воћу, млеку и млечним производима и њихова је садржина у појединим производима на пр. разним салатама, спанаћу и кромпиру равна садржини млека као основној храни, јер садрже 200—280 милиграма у 1 кгр. док хлеб и месо садрже само 10—80 милиграма у 1 кгр. Поред тога калцијум и калијум у поврћу корисни су за оболеле од туберкулозе, јер калцифирају туберкулозна гњезда, а то значи да крв доноси те соли и слаже их око болесног места, где се образује један тврд слој, у коме туберкулозни микроби остају затворени као у неком јајету. У Берлину напр. утврђен је мањак у потрошњи хлеба у исхрани, а пораст у потрошњи воћа, поврћа и млечних производа и тамо се не врши пропаганда да се у исхрани поврати старо стање употребе хлеба, већ се популарише што већа употреба у исхрани поврћа и воћа и држе се јавна предавања са девизом што више сирове биљне храие а нарочито црвеног патлиџана, који садржи највише свих врста витамина. О најважнијем питању, после реченога, да ли наш народ, а особено Београђани, као каше усисава ее у дебелом цреву. После свега тога у последњем делу деблог црева. формира се тако названа калова маса (измет) чије се образоваље спроводи раавићем ттроцеса варења и трулења. Остаје последњи акт избацивања, Правилност акта има огромног знача.ја за организам. Код задржаваља ове масе у дебелом цреву, продукти труљења усисавају се у крв и у таквом случају добија се непосредно право тровање организма. Тај тако важаи акт дефекације помаже и врши биљна храна са љеним солима и целулозом, а сваки застој у овој нормалној функцији, то је већ знак да је организам у области обољења.

житељи културнога центра, конзумирају у својој исхрани онолико биљне хране, нарочито поврћа и воћа, која одговара примењеној науци о витаминима и целисходној и рационалној исхрани, дају нам податке г. Видаковић у чланку: „Туберкулоза са гледишта социјално комуналне политике" (Београдске општинске новине бр. 9. за 1931 г.) и г. Д-р Павловић у поменутим чланцима. По овим подацима Београђани троше поврћа у исхрани испод минимума за 163 кгр. на једног становника, а млека за 125 кгр. испод минимума на једног становника. Кад знамо да су у питању правилне и рационалне исхране најважнији продукти хране који садрже витамине, а то су поврће, воће, млеко и млечни производи, а статистика нам казује да ове продукте Београђани ни издалека не конзумирају, да би задовољили најглавније потребе свога организма, онда је по све јасно да се Београђани доиста хране рђавом, нездравом, недовољном и нерационалном храном. И то је проблем о коме мора озбиљна брига да се поведе. Први и најпозванији фактор, који треба да поведе бригу о овом питању јесте наша Општина. Ово питање спада у основна и најважнија питања комуналне политике општинске Управе и са економског и са социјалног и хигијенског гледишта. Постављање у нормалан положај животних потреба градског становништва, а у првом реду исхране, јесте основа њеног задатка. Овај проблем у толико је важнији, јер према подацима које је изнео г. Слободан Видаковић у чланку „Туберкулоза са гледишта социјално-комуналне политике" (Беогр. Општ. Новине бр. 9 за 1931 г. стр. 555) у Београду има 95°/о становника економски слабих, и тај кадар економски слабих очекује да се његов социјално-економски и социјално-хигијенски положај поправи путем нормирања животних потреба према његовој платежној моћи. У противном, ако се у решавању овога питања не приступи искрено и озбиљно, тај кадар економско слабих може доћи у положај бедника и са економског и са хигијенског гледишта, и са здравственог положаја, у положај једне хронично изгладнеле масе, у којој авитаминоза ствара свакога дана све повољније услове за све болести, а на првом месту за београдску болест туберкулозу .