Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ
Стр. 351
њу снабдевања Београда млеком и подизању Централне млекаре у Београду. Изнеђу један мали извод из стручног дела студије г. Хана о капацитету централне млекаре, који гласи: „Капацптет централне млекаре — Предлажем подизање Централне млекаре за варош Београд са почетним капацитетом од 50.000 литара млека дневно, при чему се мора предвидети лака могућност да се тај капацитет прошири на двоструку количину млека. Пошто варош вероватно неће предузети ништа да полициским забранама спречи рад досадашњих лифераната млека, мора се рачунати са тим да ће потрошња млека за пиће с почетка моћи бити покривена од нове централе само делимично. По мојој приближној оцени може се рачунати са дневном потрошњом, с почетка, од 25.000 лит. млека, што ипак инсистирам на поменути капацитет од 50.000 литара на дан разлог је следећи: Када се лиферују само првокласни млечни продукти, као пгго ће овде бити случај, потрошња ће према искуству неизоставно расти, па ће тиме пре свега млеко све више и више бити тражено. Такође стари лиферанти блће принуђени, да своје муштерије не би изгубили, узимати млечне производе само од централе. Отуда се има очекивати да ће капацитет од 50.000 литара дневно бити постепено достигнут разумним вођењем посла уз потребно вођење рачуна о бројном стању становништва града. Што се тиче рентабилитета посла у прво време, то овај с обзиром на горе поменуту
количину млека од 25.000 литара не игра никакву тако велику улогу да би се исплатило градити мању централу." Затим је г. Хан изнео опширан предлог о избору методе загревања. У исто време изнео је потребе за оснивање сабирних станица у овим местима: Железнику, Жаркову, Обре-
Оделење за праие судова једне модерне млекаре великог града
новцу, Реснику, Великом Сопоту, Младеновцу, Гроцкој, Смедереву, Панчеву, Земуну, Батајници, Инђији, Старој Пазови, Бешки, Путинцима, Краљевици, Митровици и Руми. Да би београдско грађанство имало добро млеко једини је начин концентрисање производње млека, којим би се путем једино било у стању да набаве све потребне савремене справе за модерно млекарство, где би се при том могла п коктрола целе производње лакше вршити.