Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 115

— Цена струје у Београду је таква да она данас не пружа услове за развој индустрије и занатства. Али овај проблем је веома сложен. О њему сада не могу вам ништа више рећи сем то да су претставници „Снаге и светлости" нама јавили свој долазак. Кад они буду дошли, ми ћемо о много чему важном проговорити. О ПРЕУРЕЂЕЊУ ПРИВРЕДНИХ ПРЕДУЗЕЋА — Хоће ли се реорганизовати служба у општинским привредним предузећима. — Ову ћемо службу преуредити, јер досадашши рентабилитет општинских привредних пргдузсћа није задовољавајући. У првоме реду рационализацијом службе, друкчијом поделом рада, друЈгчијом персоналном политиком, ми ћемо општинским привредним предузећима дати једно обележје комерцијалности, али тако да од тога ни најмање не трпи београдско становништво. Тешко је признати факт да Дирекција трамваја и осветљења, према састављеном предлогу буџета, треба да пружи чист приход у једној буџетској години само 1,500.000 динара. О СТАЊУ САНИТЕТА — Шта ће бити са престоничким санитетом о коме је толико много било говора у јавности? — Сташе у санитету заиста је било такво да је крајше време да се оно узме на дневни ред. Да би се прилике у престоничком санитегу што боље средиле, ја сам се обратио на најмеродавнији форум за његово уређење, на Лекарску комору. Лекарска комора је одмах изашла на сусрет и, што јој чини част, поднела ми је предлог о устројству санитетске службе наше Општине. Приликом решавања овог питања, ми ћемо се у обилној мери користити сугестијама највишег лека ()С ,ког форума. О ФИНАНСИЈАМА — Какво је финансиско стање Општине? — Општинске обавезе су, као што је јавности познато, врло велике. Велнки део буџета одлазиће и даље на отплату ануитетске службе наше Општине. Али оно чиме се могу помоћи наше финансије при овако тешким приликама у којима смо, то је најразумније газдоваше у Општини и штедња. На једној страни смањивање досадашњих непотребних издатака, на другој страни побољшање општинске привредно-финансиске службе, повећавање рентабилитета општинских привредних предузећа — све ће то учинити да се многе финансиске незгоде лакше савладају.

У нашем финансиском сређивању ми очек>ујемо да ћемо бити обилно потпомогнути и од стране државе. Ми смо већ предузели кораке да се извесна неликвидирана наша потраживања према држави и државна према нама пребију. Затим обратили смо се министру правде да се судови и неке друге установе изузму из општинског издржав,ања и пређу на терет државног буџета за материјалне расходе. Свим овим тто мислимо да предузмемо за наше финансије, очекујемо да ће нам пружити један фи-

Г. Влада Илић, претседник Београдске општине нансиски ефеКат, којим ћемо моћи да исплатимо најпрешнија потраживања из општинских летећих дугова. — Када ће општинска управа изаћи са комуналним програмом пред градско веће? — Ми се још увек налазимо у фази испитивања стања које смо наследили од прошле општинске управе. Ми желимо да ово стање утврдимо у свемЈ онако какво је оно у стварности. На основу свега овога ми ћемо израдити наш комунални програм, у коме ће руководно начело бити: свестрано побољшање животних услова свих грађана престонице.

/