Opštinske novine

Стр. 948

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Из детаља ове статистике види се да се број извесних категорија возила (аутобуса, таксиа и тежих мотоцикла) услед приличног броја одјава (због поодмаклог доба године и попуштања излетничког промета) смањио, док се на против број других категорија (приватних аутомобила, камиона, трактора итд.) знатно повећао, те изазвао знатно повећање укупног броја моторних возила у сравњењу са стањем 30 септембра. Интересантно је стање моторних возила у Берлину, нарочито сравњено на дан 31 октобра, са стањем 30 септембра 1936;

Врста возила

Пршављено (у промету) на дан 31 X 1936

Више и и мање у срављењу са стањем 30 IX 1936

Мотоцикла ,тежих типова)

30.382

мање

495

Аутобуса

9.5

мање

5

Ауто-таксиа

3.018

мање

1

Камиопа

26.413

више

883

Приватних аутомобила

84.352

више

930

Т^гактора (уличних)

2.842

више

36

Мотоцикла (докалних)

27.930

више

78

У октобру је издано 2815 нових дозвола за уирављање моторним возилима, од тога 370 дозвола дамама. Куриозума ради да поменемо последње остатке прошлости: Број фијакера са коњском запрегом смањио се за 1 и износио је 31 октобра 46 у Берлину. ИЗАСЛАНСТВО ГРАДА ПАРИЗА У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ Ових дана посетило је Праг изасланство градског већа града Париза. Француске госте дочекао је прашки приматор г. др. Карел Бакса, проф. др. Петар Зенкл и цело прашко Градско веће. Приређен је у Градској палати свечан пријем париских гостију који су тога дана после подне обишли важнија прашка градска предузећа. Увече приређена је у Народном дивадлу гала-претстава у част Парижана (давала се „Либуша"). У четвртак су претставници француске престонице били у аудиенцији код претседника Чехословечке Ребулкине г. др. Едуарда Бенеша; увече тога дана приређен је у француском посланству свечани пријем у част претставништва града Прага. Тога дана је и приматор Бакса у своје лично име приредио свечани пријем. ПРЕД ИЗМЕНОМ Б^ГАРСКОГ ЗАКОНА О ОПШТИНАМА Бугарски министар унутрашњих послова г. Красновски примио је уредника софијске „Зоре" и дао му је краћу изјаву о раду стручног одбора који

ради нацрт измена и допуна у бугарском закону о општинама. Министар је изјавио да одбор коме је на челу г. Кожухаров, главни секретар Министарства унутрашњих послова, веома интензивно наставља рад. „Одбор, рекао је министар, жури да би што раније извршио постављени му задатак. „Сад се ради поглавито на изменама и допунама у одредбама о сеоским општинама. „Кад одбор буде бар углавном донео одлуку по битним начелним питањима која се постављају, моћи ће да вам ставим на расположење детаљније податке о новом закону". РАД ТУРСКЕ СРЕДИШЊЕ ОПШТИНСКЕ БАНКЕ Недавно је одржана редовна главна скупштина турске Средишње општинске банке, под претседањем г. Сејфи Орана, претседника Главне контроле. Из годишњег извештаја се види да се ова банка, чији је главни циљ кредитирање турских градских општина, у свом раду ослања поглавито на сарадњу Државне банке и Пољопривредне банке. У току послевне године, банка је издала појединим турским општинама зајмове у укупном износу од 1,423.735 милиона турских лира, док су наплаћене отплате за пристигле рокове ранијих зајмова износиле 219.181 турских лира. Осим тога се преко ове комуналне банке, створене иницијативом Савеза градова, врши расподела приноса од 10°/о од укупних државних царинских прихода који део, према турском законодавству припада градским општинама, за њихово привредно, културно и грађевинско подизање. Кретање те десетине царинских прихода намењене комуналним потребама било је у току последње три године следеће код Средишње општинске банке:

Године

Принљено од царинс&е власти

Еф-ктиве издано општинама

Задржавано ва име вмортизац' је општ. зајмова

(Милиона турских лира)

1933 1934 1935

3,65 ; ј ,38 3,95

3,06 2 54 2,65

0,50 0,79 1,31

Чиста добит банке за минулу пословну годину износи, по извршењу законских одбитака 170.041 турских лира, од чега је градским општинама уступљено 40°/о т. ј. 68.016 лира.

У предавању г. Душана Николајевића Француска и југославија поткрала се на два-три места једна иста штампарска грешка: уместо Џингис-кан изишло је Џингисхан.