Opštinske novine

БЕ01 РАДСКћ НОБИНЕ

СТр. УЧ!

Како организација и пословаше школских општина не одговара у свим градовима поменутим одредбама Законја о народним школама, част нам је умолити чланове Савеза градова да нам изволе одговорити на ова питања: 1) да ли је школска општина у Вашем граду самостално организована са засебном имовином, и да ли је целокупно непокретно имање школске општине у зем љишним књигама укњижено на име школске општине, односно да ли школска општина има на то имање потврђене судске тапије, или се сва та имовина још води на име градске општине? 2) да ли се о школској имовини води засебан инвентар, одвојен од инвентара градске општине? 3) да ли имовином школске општине управља искључиво школски одбор или органи градске општине? 4) да ли о подизању, оправкама и преправкама школских зграда одлучује школски одбор или градско веће? 5) да ли школски намештај, учила, огрев итд. набавља школски одбор или градско поглаварство?

6) да ли школска општина има засебну школску благајну, која ради одвојено од пословања градске благајне, са засебним књиговодством? 7) да ли школски одбор надзире пословање школске благајне? 8) да ли школска благајна добива крајем сваког месеца из градске благајне најмање једну дванаестину од одобреног школског буџета? 9) куда се улаже нозац школске благајне? 10) да ли се списи о административном пословању школске општине (нарочито расписи лицитација, издавање радова и набавака, налози за исплату итд.) уводе у засебни регистар (деловодни протокол) школског одбора, или у главни регистар (деловодни протокол) градског поглаварства? 11) да ли казне због неоправданог изостајања од школе изриче школски одбор или градско поглаварство? 12) има ли Ваш град можда какав нарочити предлог за измене или допуне у Закону о народним школама? Савез градова СБр. 644/1936 Загреб Главни секретар: В. д. Претседника Д р. Емин Богдано вић с. р. Т. Кауфман с. р.

Белешке

„ШКОЛА Д-р ЉУБА СТОЈАНОВИЋ" Школски одбор за град Београд на својој VIII редовној пленарној седници од 10 децембра 1936 године, ценећи заслуге на пољу сузбијања туберкулозе члана Школског одбора и Градског већника г. Д-р Љубе Стојановића, бившег дугогодишњег претседника Лиге против туберкулозе, на предлог г. Мишковића Милана, члана Школског одбора, донео је акламацијом уз бурно пљескање ову одлуку: ^Да се умоли Г. Министар просвете да прву отворену школу на чистом ваздуху за слабуњаву децу у Престоници назове именом Д-р Љубе Стојановића, лекара и дугогодишњег претседника Лиге против туберкулозе." НОВЕ ЦЕНЕ ХЈТЕБУ НА СУШАКУ Градско поглаварство на Сушаку прописало је нове цене хлебу. Нове су цене нешто више од досадашњих. Ч УСПЕХ ЉУБЉАНСКОГ ГРАДСКОГ ЗАЈМА Закључено је уписивање љубљанског градског 6% облигационог зајма од 20,000.000 динара. Успех уписивања одличан је. Према још непотпуним подацима, уписано је 37,114.000.— дин., што значи да је уписано 189°/о тражене своте. Уписано је: Обвевнида од по 10.000 дин. 3085 ком. , „ 5.000 , 831 , „ „ 1.000 „ 2109 ,

ПРОГРАМ РАДА СОФИЈСКЕ ОПШТИНЕ ЗА 1937: Софијско градско поглаварство завршило је израду програма инвестиционих и регулационих радова за 1937 годину. Наставиће се рад на уређењу и улепшавању појединих угледнијих крајева престонице. Програм за 1937 предвиђа, између осталог, преуређење Борисове градине, нарочито дела овог парка који се налази одонуд према Дипломатском тенис клубу као и преуређење Фердинандовог булевара на отсеку између улице грофа Игнатијева и Нанзеновог булевара. РАД БУГАРСКОГ САВЕЗА ГРАДОВА На иницијативу бугарског Савеза градова састала се у Софији конференција свих претседника бугарских градских општина. Конференција је саслушала детаљан експозе о финансијском положају бугарских градова, па је загим израдила програм заједничке акције за решавање појединих актуелних питања комуналних финансија. БРОЈ МОТОРНИХ ВОЗИЈ1А У БЕРЛИНУ Према службеној статистици, на дан 31 октобра 1936 било је у Берлину у саобраћају укупно 175.876 пријављених моторних возила, што према стању пријављених возила на дан 30 септембра прететавља повећање од 1426 возила, док се у септембру број пријављених возила преме сгашу 31 августа жовећао за 1.118.