Opštinske novine

678

Београдске општинске новине

су се појављивали француски ратници у Београду и Шумадији. 24 октобра француски ратници одали су пошту изгинулим браниоцима Београда пред спомеником на гробљу и положили на споменик два вепца, један у име Удружења француских резервних официра, а други у име организације бивших ратника источног фронта.

Г Дезире Фери говори на митингу код споменика захвалности Француској Затим је одржана дирљива комеморациона свечаност палим јунацима на француском гробљу. МИТИНГ ФРАНЦУСКО-ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА Пред спомеником захвалности Француској на Калемегдану одржан је митинг, коме су присуствовали сви фарнцуски гости, претставници југосдовенских ратника и непрегледна маса грађана. Био је присутан француски отправник послова г. Кош са чиновницима француског посланства. У име удружења резервних официра и ратника говорио је на митингу потпретседник тога удружења. Пред грандиозним спомеником захвалности Француској појавила се симпатична фигура г. Дезире Фери-а, бившег министра, вође француских ратника. Одушевљено клицање масе није му дало дуго времена да дође до речи. Г. Дезире Фери истакао је пробраним и топлим речима међусобна братска и пријатељска осећања између Француза и Југословена. Каже да је и дана: са својим друговима, у додиру са'југословенским народом, осетио непосредно и силно како срца тога народа бију топло и искрено љубављу према Француској. Истиче са колико је усрдног учешћа, са колико дивљења и страха француски народ за време светског рата пратио беспримерне и херојске борбе, патње и муке Србије. Подвукао је са колико поштовања сваки Француз гледа данас на верност Југославије заЈедничким идеалима, на постојаност у пријатељству, на оданост дружби и савезништву. Дугим френетичним клицањем поздрављен је завршетак говора г. Дезире Фери-а. После овог митинга г. Дезире Фери приредио је ручак у хотелу „Мажестик" француским и југословенским ратницима и њиховим гостима.

Француски гости су затим разгледали Београд и учинили посете београдским ратничким установама. У вече им је министар Војске и морнарице генерал: г. Марић приредио банкет у Гардиском дому. 25 октобра француски ратници су се одвезли на Авалу, где су одали почаст гробу Незнаног јунака. Француски ратници су се истог дана одвезли ч на Опленац, где су одали почаст сени Витешког Краља Александра I. Г. Дезире Фери положио је на гроб Краља-Мученика два венца и урну са земљом из; Вердена, као знак великог поштовања француског народа и француских ратника према Великом Краљу Народ у Младеновцу и на Опленцу приредио јгфранцуским ратницима ванредно срдачне дочеке. ПРЕТСЕДНИК ВЛАДЕ Г. Д-Р МИЛАН СТОЈАДИНОВИЋ ПРИМИО ЈЕ ФРАНЦУСКЕ РАТНИКЕ Истог дана у подне примио је претседник владеи министар иностраних послова г. д-р Милан Стоја^ диновић делегацију француских ратника, коју су предводили г.г. Дезире Фери и Анри Плонтс. ФРАНЦУСКИ РАТНИЦИ КОД ПРЕТСЕДНИКА ОПШТИНЕ Г. ВЛАДЕ ИЛИЋА Делегација француских ратника учинила је посету претседнику г. Вл. Илићу, који их је примио на дан 25 октобра у 18 и по часова у своме кабинету. Делегацију која је посетила г. Илића предводио је г. Дезире Фери, бив. министар и претседник Националне уније резервних официра, а сачињавали су је још г.г.: Анри Плонтс, претседник федерације Поали д'Оријан, Шабе претседник Алпинске секције у Ници, секретари Уније резервних официра Девал? и Соломон и Анри Ескави адв. и резервни поручник. У пратњи француских гостију био је претседник нашег Удружења резервних официра и ратника.

Француски и југословенски ратници, после полагања. венца на Опленцу На самим степеницама госте су дочекали градски већници г.г. Живан Ранковић, генерал и д-р Стева Поповић и увели их у кабинет где их је примио г. Влада Илић окружен једним бројем градских већника. Г. Илић је поздравио француске ратнике овим речима: