Opštinske novine

Друштвена хроника

У> 1 Ј

Господо резервни официри и бивши ратници велике Француске армије. Наши драги пријатељи ратници Источне армије, Ја сам вам заиста благодаран за велико задођољство које сте ми дали данас да могу да поздравим овде у Београдској општини елитне представнике наше велике пријатељице — Француске. Као претседник Београдске општине морам вам и овога пута рећи, господо, да су Французи примљени увек у нашој општини са радошћу и са отвореним срцем. Пријатељство које нас везује оснива се на проливеној крви на бојним пољима за слободу и за правду. То пријатељство не може никада бити уздрмано.

Београђани чувају са пуно љубави споменик Захвалности Француској који сте јуче видели на Калемегдану и тај Београд, каваљер легије части, поздраваља топло витезе без страха и мане Француске. Будите нам добро дошли, господо! Живела Француска! Живело Француско-Југословенско пријатељство' На поздрав г. Илића одговорио је г. Дезире краћим говором. Захвалио је пре свега на срдачном пријему који им је указан. Затим је говорио о традиционалном пријатељству француског и југословенског народа, које је издржало пробу у току Великог Рата и изразио је наду да ће то пријатељство и у будуће нераздељиво везивати наша два народа. На

Ви сте осетили ових дана љубав целога нашега .народа који никако не заборавља захвалност коју дугује Француској, коју дугује вама, господо, за ује ■ дињење и за слободу у којој данас може да развија своје способности. Треба ли да вам кажем, господо, да су ова захвалност и ова љубав чувани са побожношћу нарочито овде у старој престоници Србије, у престоници Југославије — у Београду. Београд који је био на граници непријатељског царства, Београд који је примио прве гранате у великом рату, Београд који је био порушен и опустошен — сећа се са поносом да су га у тим данима несреће браниле и Француске батерије. Оне су биле пласиране на једном брежуљку близу Дунава под којим имамо данас леп Булевар са именом адмирала Пико-а, команданта Француске батерије из 1914 и 1915 године.

крају свога говора г. Дезире је поздравио Београд и Југославију. Затим су гости послужени и у пријатељском разговору провели неко време у кабинету Претседника Пре одласка уписали су се у књигу свечаних пријема. Испраћени су до степеништа узвицима: „Живела Француска"! ОДЛАЗАК ФРАНЦУСКИХ РАТНИКА У току ноћи између 25 и 26 октобра напустили су француски ратници Београд, срдачно испраћени од делегата југословенских ратника и грађанства Једна група Француза отпутовала је за Париз, друга за Сарајево, а трећа за Скопље. Последње две групе разгледаће неколико дана нашу земљу, па ће се састати на Цетињу, одакле ће заједнички кренути за Француску.

Француски ратници са Шумадинкама на Опленцу