Opštinske novine

Позоришна хроника

Чшруешмпоушињи {у&млц по&ршф Милуишн(&ића

Четрдесет година свога уметничког глумачког рада прославио је г. Добрица Милутиновић на дан 16 октобра. Он оличава у себи новију историју наше позоришне уметности, баш оно доба када се наше позориште уздигло на европску висину. Геније Добрице Милутиновића допринео је доста овом уз дизању. Зато Добричина прослава значи и прославу нашег позоришта. То је била и свечаност наше пбзо ришне публике, која је и овом приликом показал 1 колико зна да цени велике глумце. Честитања која Је Добрица Милутиновић примао пре подне у фоајеу Народног позоришта и јубиларна престава „Млетачког трговца" увече доказали су да позоришна публика воли још увек необично много Добрицу, Није то била обична пажња према нопуЛарном глумцу, него усхићење према правој уметности какву Добрица даје кроз своју глуму. Та се публика састојала из свију друштвених редова. а највише од сиромашног света, који одваја од уста да би купио карту за позориште. На јубиларној престави публика је поздравила спонтаним аплаузом Добрицу Милутиновића када се појавио на бини. Управник позоришта г. д-р Воји новић предао је тада г. Добрици Милутиновићу орден Св. Саве III реда, којим га је одликовало Кра љевско намесништво у име Њ. В. Краља. Ову предају одликовања пропратио је г. Војиновић срдачним речима којима је истакао уметничку снагу До брице Милутиновића. Г. Божа Николић, у име Удружења глумаца, саопштио је да ј-е београдска секција Удружења глумаца установила „Прстен Добрице Милутиновића" као наследну почаст за најбољег. београдског глумца. Први носилац прстена биће Добрица. Директор драме г. Веснић поздравио је Добрицу величајући његову божанску уметност. Г. Тито Строци предаје Добрици венац у име загребачког народног казалишта, називајући Добрицу једним од највећих -трудбеника на пољу сценске уметности. Професор г. Милорад Симовић, градски већник, честита јубилеј г. Добрици Милутиновићу у име Претседника градске општине, Градског већа и Културног одбора Београдске општине. У свом говору г. Симовић топло и убедљиво слика значај г. Добрице Милутиновића, и за нашу позоришну уметност,. и за просвећивање народа, и за националну пропаганду. Г. Гец предаје јубилару сребрни венац од стране Удружења бугарских глумаца; а затим се ређају поздрави и венци од стране особља Опере и балета, Потпорне задруге особља Народног позоришта, Удружења руских глумаца и многих београдских установа.

После тога г. Добрица Милутиновић прима низ поклона. Леп поклон послао је јубилару Краљевски Иамесник г. д-р Раденко Станковић. Сликар г. Урош Предић поклонио је јубилару његов портрет, а одбор за прославу бисту јубиларову, рад вајара г. Сретена Стојановића. У „Млетачком трговцу" Добрица је необичном уметничком снагом креирао трагикомичну улогу Шајлока, бездушног и крволочног Јеврејина зеленаша. Добрица је и овом приликом показао да има фантазије да себи тачно престави ситуацију и лик који треба да одигра, — оно што је најосновније

/'. Добрица Милутиновић

за. -једноп .. глумца.; да може својом интелигенцијом и уметничким инстинктом да схвати текст пишчев и. да. г.а. ванредном уметничком снагом трансформишс у нову глумачку уметност. Добричин Шајлок ^гздигао ее изнад обичног лихв-ара, он је. постао претставник своје презрене и прогањане ,расе, осветник. те расе који се ради освете одриче .и т.олико цењених дуката. Добрица је дао ванредно ону сце.ну из трећег чина када Шајлок наизменично и врло брзо прелази из очајања, у које га бацају вести о незахвалним поступцима његове ћерке, у перверзну радост, када слуша вести о пропасти сво.га дужника хришћанина Антонија. Добрица има ванредну дикцију, говори лагано, јасно, убедљиво, са жаром. Његове речи звуче топло, дубоко човечански (када игра пропалог глумца у Горкијевом „На дну"), звоне осветнички и крвожед но (у улози Шајлока), треште као фанфаре у херојским улогама.