Opštinske novine

I

Карађорђева звезда с мачевима

707

— Они, који су међу Храбрима били најхрабрији и, међу Добрима били најбољи; — Они који су у бури смрти и мегдана у свима минулим догађајима, када се је градила Краљевина Југославија, свагда себе радо излагали и жртвовали; — Они, који су носили славне и победне заставе Српске Војске из победе у победу... Карађорђева Звезда с мачевима (иста је као и без мачева) облика је бело емаљиранога крста, чији су краци завршени лучно а исто се тако краци у луку сужавају ка месту укрштања. Између кракова крста утврђени су златни зраци. На месту укрштања на плавој емаљираној таблици утрвђено је црвено оцило са амблемом: „Само слога Србина спасава," Око тога на венцу од белога емаља написано је: ,,3а веру и слободу — 1904". На другој је страни у црвеној емаљираној подлози у злату израђен двоглави бели орао, а око њега је на плавоме емаљу натпис ,,Петар I — 1904". Карађорђева Звезда с мачевима — официрски ред има четири реда: I ред има црвену ленту, која се носи преко деснога рамена на леви бок. Звезда (плака) носи се на левој страни груди. II ред носи се око врата са плаком на левој страни груди. III ред носи се о врату. IV ред носи се на рупици другога дугмета, односно окачен са пантљиком на левој страни груди. Карађорђева Звезда с мачевима — војнички ред установљен уредбом од 28 маја 1915 год. за подофицире и војнике, има два реда: Златни, по облику исти као и официрски само цео позлаћен, и Сребрни, по облику исти као и златни само цео посребрен. > * Карађорђева Звезда с мачевима, њен значај да би се боље истакао и схватио у односу на друга одликовања у Краљевини Југославији, као и на одликовања иста или слична у другим државама, при даљем третирању изнеће се ови одељци: I — Историски преглед ордена, одликовања. Како су она цењена у свима вековима. II — Карађорђева звезда с мачевима: 1) Ордени страних држава ранга Карађорђеве звезде с мачевима. 2) Југословенски ордени и медаље. Њихов ранг међу собом. 3) Постанак и развој Карађорђеве звезде с мачевима. Закони и уредбе, који се односе на Карађорђеву звезду с мачевима. 4) Списак одликованих Крађорђевом Звездом с мачевима: а) Странци, б) Југословени. III — Завршетак.

I — ИСТОРИСКИ ПРЕГЛЕД ОРДЕНА, ОДЛИКОВАЊА, КАКО СУ ОНА ЦЕЊЕНА У СВИМА ВЕКОВИМА. Карађорђева звезда с мачевима је орден најновијег доба. Историја нам пак показује, да су одликовања постојала код свих народа и у свима вековима. Тако: Стари век: Стари век, који је мењао повод за рат са напретком културе, има ове периоде: 1. — Период Источни, који обухвата време од XX до V столе^а пре Христа, где су долазили: Индијанци, Мисирци, Асирци, Вавилонци, Јеврји, па доцније Картагинци, Феничани па Мало-Азијанци и после њих Миђани и Персијанци, који су сматрали се за једини народ, који има право да живи. Они су веровали, да је њима Бог Рата наређивао, да треба да униште све невернике.

Маршал Ж. Жофр

Верски узрок био је обично код њих повод рату. Ханибал |е се тада истакао међу Картагинцима као светски војсковођа и водио ратове (218—203 год. пре Христа).* Код Картагинаца Ханибал, чувени војсковођа нарочито је обележавао своје најбоље старешине и војнике палмом и пером на капи. 2. — Период Јелински, који обухвата V и IV столе^е пре Христа, у коме су: а) Јелини сматрали да они као народ више интелигенције имају право да господаре другима ниже интелигенције. Они су стога увек и истицали као повод рату принцип господарства интелигенције. Епаминонда је се тада међу њима истакао као светски војсковођа и водио ратове (371 год. Леуктра пре Христа).** б) Македонци узимали су као повод рату принцип хуманитарности. Они нису хтели уништење непријатеља, већ су само тежили да натерају друге да приме њихову културу и њихово господарство. * Читај: Ога{ {оп ЗсћНе^еп — „Саппае", Берлин, 1922., Н. П. Михнекић — „ Историја ратне веилтине", Петроград 1908., Е§е1ћаа{ — „НаппЊа!", Берлин 1892. ** Чита): Бгоузеп — "Неегшезеп ипс! КНе^вЈиеНгип§ Аег Сггесћеп", РгеЈћиг^ 1889, Ж. Ранкозић — „Ераттос1а", Београд 1936, (. Домовина" бр. 8 за 1936, ст. 63).