Opštinske novine

Контрола млека

143

лаз од суве хране зими на зелену траву с пролећа и лети ваља поступно извести а не нагло, јер иначе млеку шкоди и слабо га подносе, нарочито новорођенчад. Стога се препоручује гтостепени прелаз, 'којим се лако отклањају ове незгоде. Покварена, буђава или прокисла храна, као и веће количине разних отпадака и мекиња размућених у води или лишћа од јрепе искваре 'знатно укус млека. Често се и при крају лактационе периоде код нормалног млека појављује горак или слан укус. Као и покварена храна, тако и покварена вода којом би стоку појили, даје млеку непријатне, а често и шкодљиве особине. ТакоЈје је познато,, да се многи медикаменЉ (на пример јод, жива, арсеник, алоје и тако даље) који се употребљавају при лечењу оболелих грла, излучују у млеко и тиме га онеспособљавају као сретство за исхрану. Мање се обраћа пажња, или боље речено не води се рачуна о околности, да млеко извесних болесних животиња претставља велику опасност нарочито за нашу децу. У том смислу мање долазе у обзир акутна обољења праћена јаком грозницом, већ из тога разлога што обично већ на почетку болести млеко пресахне или тако знатно промени свој изглед да не може да се употреби за потрошњу. Изванредно су пак опасне оне хроничне притајене болести код којих млеко месецима, па често и годинама, задржава свој обични безазлени изглед и нормални укус. Међутим је оно том приликом тако јако преплављено патогеним клицама, да изазива тешке здравствене поремећаје, нарочито код деце, код којих је отпорност црева у првом добу живота и сувише слаба, да би могла бити довољно заштићена противу. продирања шкодљивих клица. Овде треба на првом месту да иоменемо туберкулозу и запалење вимена. Туберкулоза је врло распрострањена болест међу говедима и може се просечно узети да ЗО п /'о од свију крава болује од ње. Али ни свака млечна животиња, оболела од туберкулозе, не излучује туберкулозне бакциле у своје млеко. Опасне, су у том погледу нарочито оне краве које пате од туберкулозе вимена, због тога што том приликом често изванредно велике количине туберкулозних бакцила доспу у јМлеко, које је привидно потпуно непромењено ^ свом! изгледу. Али и други т. зв. „отворени туберкулозни процеси" (плућна, цревна,, маггерична туберкулоза) когу посредним путем да испуне млеко туберкулозним бацилима. У овом смпслу су врло интересантни резултати испитивања енглеске (туберкулозне комисије, које јв она изложила 1922 год. на млекарском конгресу у Лондону. Према тим објављеним, подацима своди се 98% људске плућне туберкулозе на заразу од људи. Међутим 87 о/о вратне и ггрбушне туберкулозе код деце испод 5 година, 18 до 28о /о туберкулозе костију и зглавака, 38% (губеркулозе жлезда, као и 41% смртности од туберкулозе код деце потиче код

свију ових случајева од заразе са крављим туберкулозним бакцилима (Турив Боушив). Код болести виМена су нарочито опасне по људе хронична запаљења вимена изазвана стрептококама, с тога што млеко у пркос ових болести дуго показује једноликост у непромењеном изгледу и укусу. Млеко које садржи велике количине ових стрептокока изазива више или мање тегпке поремећаје здравља код болесника са сточним или цревним катаром, нарочито код деце. Болест чија је преносивост на човека позната још од XVII века, је говеђи шап. У случајевима тешких оболења од ове заразе промени се очигледно и изглед млека. Али код лаких оболеша, као и за време реконвалесценције, задржава млеко свој обични изглед, али не губи заразну способност. Оболење ко]*е настаје по ужитку овако некуваног мЛека скопчано је веома јаким боловима, а код деце нарочито слабијег састава је такво оболење управо опасно по живот, — пошто се у почетном стадијуму јављају јака грозница са високом температуром и знатно слабљење снаге, којиМа се у даљем току болести придружују и септични процеси, т. ј. тровање крви. Истина је да се на основу закона о сточним заразама забрањује разношење сировог млека из заражених места. Али нема прописа за строги надзор о (тачном извршивању ове забране. Због тога је неопходно нужно да се овакви прописи што пре формирају и прошире и на све ;млечне прерађевине. Кад дакле млеко које се јопг налази у жићотињском телу задобије таква својства, због којих постаје опасном животном намирницом за људе, проширује се сасвим природно тај круг опасности у знатној мери од тренутка када млеко излази из животињског тела. Већ и само место где се обично врши мужа, штала, пружа у изобиљу прилике да се млеко загади, ако се не поступа као што треба. Чисте штале, са добрим одводним постројима за мокраћу, чешће кречење зидова, чиста и уредна кровина, свакодневно тимарење животиња, чишћење вимена нарочито пред мужу, чврсто везивање репа за време муже, чисти судови, чисте руке, а нарочито чисто и суво мужење, — ето то су услови, које сваки сеоски домаћин може да испуни без великих трошкова, тако да ће већ тиме много допринети добијању' чистог млека. По завршенот мужи се млеко одмах износи из штале,, да не би било изложено шкодљивим утицајима шталског ваздуха. Затим га треба процедити кроз чисте пешкире за филтрирање, или још боље кроз филтре са стерилном ватом, како је сад то обичај у модерним млекарским установама. За овим процеђивањем треба расхладити млеко што више, па га онда тако опремљеног чувати у добро проветреним просторијама (млечним коморама) до транспорта за расподелу. Многе грешке млека проузроко-