Opštinske novine

11

Друштвена хроника

663

Свечано богослухење у Саборној цркви У свима београдским вогомољама изв,ршено је 6 септембра пре подне свечано благодарење. Главно богослужење одржано је у Саборној цркви у 11 сати. Чинодејствовао је Њ. Св. Патријарх Гаврило, уз асистенцију 6 епископа и великог броја свештеника. Присуствовали су: ГВ. РСр. Вис. ГСнезНамесник Павле, Краљевски намесници г. г. д-р Раденко Станковић и д-р Иво Перовић, Претседник Краљевске владе г. д-р Милан Стојадиновић са неколико министара, Претседник Народне скупштине г. Стеван Ћирић, Претседник Београдске општине г. Влада Илић, чланови дипломатског кора, генералитет и многи високи државни чиновници. Нз. Св. Патријарх, пошто је отслужио службу, одржао је пригодан патриотски говор, молећи се усрдно за здравље Нз. В. Краља, за срећу и славу Његову и Његовог Краљевског Дома, за напредак и величину Нзеговог верног народа. Венецијанска ноћ на Сави На дан Краљевог рођендана свирале су војне и ватрогасне музике на трговима и по парковима Београда.

Увече је приређена венецијанска ноћ на Сави. Поворке лађа и чамаца, окићене заставама и осветљене лампионима, продефиловале су Савом испод Горњег Града. Светлосни украси са моста Краља Алехсандра, са обала Саве и са околних зграда и објеката горели су и огледали се у широкој савској води. Вештачки водоскок испод моста, осветљен рефлекторима, шикљао је увис снажне млазеве воде. Војни рефлектори су бацали млазеве светлости са разних страна Београда, који су се укрштали у висинама и хватали аероплане у своје светле маказе. Два ватромета, један са падобранске куле на сајмишту а други са обале Саве, бацали су ракетле, које су се распрскавале у разне фигуре и боје. Цело вече је падала киша, и много је ометала дефиле чамаца и лађа са лампионима, као и ватромете. И поред кише, све калемегданске терасе биле су пуне света, који је посматрао дивне призоре на Сави, и са усхићењем гледао разнолике светле фигуре по свима крајевима Београда и Земуна.

ЗА ЦЕЛО ВРЕМЕ САЈМА И БАЛКАНИЈАДЕ БЕОГРАД ЈЕ БЛИСТАО УКУСНИМ И ЛУКСУЗНИМ СВЕТЛОСНИМ УКРАСИМА

Необично укусно и разноврсно светлосно украшење Београда за време Краљевог рођендана задржано је готово у целости и за цело време трајања Јесењег сајма и Балканске олимпијаде, која се одржавала баш у време овог сајма. Извршене су измене само утолико колико је потребно да се ово осветљење прилагоди приликама Сајма и Балканских игара. На високим стубовима на теразијској тераси, где су раније биле блиставе круне, постављена су два рељефно и живописно израђена грба града Београда. Између стубова монтирана је силуета централне еајамске куле изрезана од дрвета и сва украшена сијалицама. Изнад куле велики натпис од сијалица „Београдски сајам", а испод куле натпис, исто од сијалица, „10—19 IX 1938". Цела композиција је изазивала ванредно леп утисак и по

дану и по ноћи, када је била осветљена. Ноћна слика је била, наравно, много импресивнија. На Теразијама су по свима стубовима биле истакнуте заставе балканских земаља, а на два велика стуба, место краљевских круна, биле су постављене велике полукугле са којих су се лепршале, у већем броју, исто тако заставице балканских земаља, у духу Балканске олимпијаде. У вече 10 септембра, за вр^еме дефилеа балканских лакоатлетичара, Општина града Београда приредила је на Теразијама необично успео ватромет. Ракете су, са пријатним фијуком, летеле високо у вис, распрскавале се у више разних боја, правећи више пута изнзнађујуће фигуре. Ватромет је трајао око 20 минута и огромне масе грађана посматрале су га из свих крајева Београда.

Београд је срдачно дочекао француске ратнике са Солунског фронта

При пролазу на прославу пробоја Солунског фронта пропутовала је кроз Београд група француских ратника, њих 200; са својим зођом г. Шантераком, Сби су учествовали у крвавим биткама при пробоју Солунског фронта. Француски ратници су стигли у Београд 9 септембра увече. На станици им је приређен врло срдачан дочек од стране претставника војске, ратничких удружења, разних француско-југословенских организација и великог броја грађанства. Са старим заставама Поали д' Ориана прошли су француски

ратници у поворци од железничке станице прекз Теразија до Ратничког дома. У поворци су узели учешћа југословенски ратници, а велике масе грађана поздрављале су Французе са тротоара за цело време н>иховог марша. Клицало се одушевљено Француској и Французима. Сутрадан је воћство француских ратника посетило Команданта Београда армијског генерала г. Петра Косића и Мниистра војске и морнарице армијског генерала г. Милутина Недића.