Opštinske novine

664

Београдске општинске новине

Француски ратници, у пратњи свзјих југословенских другова, отишли су на Авалу, где су одали пошту гробу Незнаногг јунака. Зођа францускчх ратника г. Шантерак положио је венац на гроб.

жења ратних заробљеника из 1870 и 1871 положио је на гроб металну споменицу са натписом: „Блаженопочившем Краљу Петру ратни другови из околине Тулузе".

Француски ратници пред гробом Незнаног Јунака на Авали

Са Авале су се француски ратници одвезли на Опленац, где су одали пошту сени Витешког Краља Александра I. Положили су на гроб букет свежих ка-

Градски већник г. д-р Стеван Поповић у име Београда поздравља француске борце са Солунског фронта на банкету код „Српског Краља"

ранфила и метални венац. Затим су одали пошту и сени Краља Петра I Сслсбодиоца. Један члан Удру-

И( у Тополи и на Опленцу приређен је француским ратницима врло срдачан дочек, у коме су учествовале велике масе народа. После ручка, који им је сервиран у хотелу на Опленцу, француски ратници су отишли да разгледају Венчачку виноградарску задругу и Буковичку Бан>у. Увече су се вратили у Београд. Банкет Београдске општине француским ратницима Тога дана увече Београдска општина је приредила банкет француским ратницима у хстелу „Српски краљ". Градски већник г. д-р Стева Попозић пожелео је добродошлицу, у име Претседника Општине г. Владе Илића, француским ратницима. Затим је наздравио француским дрз^говима претседник Удружеља бранилаца Београда г. Света Урошевић. Вођа француских ратника г. Шантерак одговорио је на обе здразице и захвалио се Београђанима на срдачном дочеку. Одлазак на прослазу пробоја Солунског фрснта. Из Безграда су француски рагници отпутовали у Јужну Србију, на места страховитих битака, где су гинули њихови другови а где су и многи од њих изгубили делове свога тела. Отишли су да евоцирају успомене на ове страшне али херојске часове.