Opštinske novine

12*

Социјална хроника

673

Кошутшаку, једна група у јулу, а друга у авгЈустју. Ово летовалиште водио је, као и прошле године, Црвеии крст уз помоћ Београдске општине. Надзор над децом водила је и овог лета г-ђа Љуба Кујунџић, која се сва предала бризи око деце. Београдска општина је стављала на расположење деци сваког јутра трамвај за бесплаган превоз од куће у Кошутњак и увече из Кошутњака кући.

Два дечја басена са свежом водом за купаље и пливање била су и ове године највећа радост за децу. Соколски предњаци ПЈроводили су по цео дан са децом, пазмли на њиХ и бринули се о њиховом физ»Јчком васпитању. Исхрана је била здрава и довољна. Пред Свој одлазак из летовалишта деца су приредила јавни час, на коме су приказали игре и лаке гммнастичке вежбе које су научили у летовалишту.

Слава хуманог друштва „Добро срце" ДомаЂин славе био је претседник Београдске општине г. Влада Илић —

Хумано друштво „Добро срце" саобраћајног особља Дирекције трамваја и осветљења, које стоји под покровитељством Њ. Кр. Вис. Краљевића Томислава, прославило је на дан 6 септембра о. г. своју славу св. Евстратија, дан рођења Њ. В. Краља Петра II. Свечаност је обављена у кафани „Бојаџић". Домаћин славе био је ове године претседник Београдске општине г. Влада Илиђ, а заступао га је г. Милорад Симовић, професор и градски већник, са госпођом, јер је претседник г. Влада Илић у то доба био на свечаном благодарењу у Саборној цркви у част Рођендана Њ. В. Краља Петра II. Тачно у 11 часова у свечано декорисану салу кафане „Бојаџић" дошао је изасланик Њ. В. Краља Петра ДрЈтог капетан II класе г. Колунџић, кога је на улазу дочекао заменик домаћина славе г. Владе Илића градски већник проф. г. Милорад Симовић. Чим се изасланик Њ. В. Краља појавио, у дворани се захорило громко клицање: — Живео Краљ Петар II! — Живео Краљевски Дом Карађорђевића. Хор певачког друштва „Никола Тесла" радника Дирекције трамваја и осветљења отпевао је државну химну. Пет минута после 11 часова отпочео је славски обред. Славски колач преломили су заменик домаћина славе г. Владе Илића градски већник професор г. Милорад Симовић, претссдник друштва трамвајски натконтролор г. Матеја Крашевић, домаћин славе за идућу годину фотограф г. Спасоје Јанковић и свештеник г. Светозар Радовановић. На јектенија одговарао је складно и увежбано хор „Николе Тесле". По завршеном славском обреду свештеник г. Радовановић одржао је присутнима пригодан говор. Затим је градски већник проф. г. Милорад Симовић, у име домаћина славе претседника Београдске општине г. Владе Илића, поздравио изасланика Њ. В. Краља и остале госте бираним речима, износећи историјат ове хумане установе, која већ пуних 11 година облачи сирочад. У своме топлом и језгрозитом говору г. проф. Симовић је нарочито подвукао велики значај прославе Рођендана Њ. В. Краља Петра II, који се снажно развија покрај Своје узорне и племените Мајке Њ. В. Краљице Марије, а под мудрим оком Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла, који бди над Њ. В. Краљом Петром II. Крај говора проф. г. Симовића присутни су дочекали бурним и одушевљеним клицањем Њ. В. Краљу Петру II, Њ. В. Краљици Марији, Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу, Покровитељу друштва Њ. Кр.

Вис. Краљевићу Томиславу и целокупном Краљевском Дому Карађорђевића. Певачко друштво „Никола Тесла" отпевало је „На многаја љета...'' Око 13 часова на славу је дошао, са благодарења из Саборне цркве, и домаћин славе претседник Општине г. Влада Илић, у пратњи градског већника г. Миливоја Благојевића и шефа свога кабинета г. Љубомира Нинића.

Претседник општине г. Влада Илић на слави хуманог друштва „Добро срце". Лево: градски већник проф. г. Милорад Симовић са госпођом. Десно: претседник друштва г. Матеја Крашевић. Домаћина славе г. Владу Илића дочекали су присутни, а нарочито одевена сирочад, снажним аплаузом и одушевљеним клицањем: — Живео! Хор певачког друштва „Никола Тесла" отпевао је, у знак дочека г. Владе Илића, песму „Домаћину". Затим је приређен ручак за сирочад и званице. На ручку је остао са члановича управе хуманог друштва „Добро срце" и сиромашном дечицом, и домаћин славе, г. Влада Илић. По ручку проф. г. Милорад Симовић одржао је здравицу у част претседника и домаћина славе г. Владе Илића, изражавајући неописиво задовољство и радост, што види да за једном трпезом, заједно са својим саобраћајним особљем и сиротном београдском дечицом, седи претседник највећег југословенског града г. Влада Илић.

Ове године хумано друштво „Добро срце" оденуло је 50 сиротне дечице.