Ošišani jež

Специјалисти

'СлвдујуКи примеру грчке влвдв, ћдлунилл w и италијанска влада да затражи од савезника да јој помогну приликом избора. (Сад je ||угословвнска емиграцм}а у Лондону сазнала за ову одлуку одмах ie и она савезничко) итали|анско| влади понудила своty HOMOtI. Шта he вам Енглези |)вви* ж су, дв су они стручњаци за мзборе не би пропали у својој сопствено) земљи, иако су били иа влади. Доста ie да од њих узмет* Донтов систем, ви дајте Мусолинцјеву полицију, а ми вам кудимо наше искуство. Сазна|е ce да су им Итали|ани послали слвдеИи одговор; —«' Савезници нам обећали поMofc стол полици|а у наЈбољем реду стоп ее плашимо вашег искуства стол.

КОЛЕВКА ДЕМОКРАТИЈЕ

Поиоћник иинистр« слољиих Восло&а изјавио је ових дана у Доњеи доиу, да се може очекивати да he се британска полиција због учења демократских метода »ладавине, задржати у Грчeoj око 2 године. Из стилизације ове изјаве иије Јасно да ли британски полицајци уче грчке жандаре шта је демократија или се Британци у Грчкој колевци демократије, уче томе од грчких жандара. У сваком случају грчки варод Једнрдушзн је у оцети да су и једни и други показали добољно знања и да би могли сад да пођу вз више школовање ван грчке земље.

ИЗЛЕГЛИ СЕ ПИЛИЋИ ИЗ КУВАНИХ ЈАЈА

ИЗ добро обавештених кругова сазнаје се да Шведска намерава да тражи од Немачке знатну ратну отштету, која he бити нзплаћена из немачке имовине у Шведској, Сиатра се да су ззхтеви Шведеке заисга врло оправдани. За све време рата она је Немачкој лиферовалЗ робу, а да је чувала у магацину данас би је могла продавати за много веће паре. Према томе сасвим је право да Јој се надокнади разлижа у цени.

ПОЈАЧАВА СЕ ЗАБРИНУТОСТ ЗА ХЕСОВО ЗДРАВЉЕ

Ратаи злочинзц Рудолф Хвс, коме се суди у Нирнбергу, иикако да се сети ко је и шта је све био: Судије и лекари, специјалисти sa иедшне болести, испрва су му показивали његове и Хитлерове слике, а сад су почели да му ориређују целе биоскопске претставе са закуском и филмовима из времена кад је он био Хитлеров заменик. Ни ти филмови нису много помогли. Хес је добро јео и пио, филм је гледао са уживањем, али је на крају H3]V вио да се ничега не сеђа, али да ба га ипа« радоаало ако би му и сутрадан показали неки занимљив фили са Лидом Баровом вли Гретом Гзрбом нарочито ако би и ззкуска била тако добра. Конзилијум лекара, поводом тога, констатовао је да је Хес ванста болестан, да би га требало пустити на слободу и дати му опет пуну власг у Немачасој па би се он брзо сетио ко је и шта је све био. Једаи лекар је међутим издвојио мишљење и дао изјаву да би то био .сувише опасан експерименат, уосталом сзсвим непотребаи, notuTO баш Хесова заборавност показује да је о« сжзвим паметан. Хес би иапротив био луд каже он кад би сад хтео да се сети Хитлера и његовог времена. О томе сведочи чињеница да у ЕвроПи иМа доста здравих људи који не воле да их Се потсеђа ко су били, нити да им се показују њихове фотографије у друштву са Хитлером и другим фашистима. НЕКАД И САД

Пр« ес Јсснв гласало а таЈио преброЈавапо, а данас ес таЈио гпаеа а Јавно npcброЈава. Нови Колумбо

Сввезннчка »смља на вндику... Топосм м готосе.

Нове могућности искоришћавања атомске енергије

На ввст да ја атомска вноргмја добијена из јаднв шољицв аодв доаољна као погонско средство за пароброд од Европв до Амврике, Грол и компанија намеравају да оснују акционарско друштво „Транскосмос", Ке их помоћу виергије добивана од двадв!Свт гумвних кутлнца пребацити на Марс. Главни акционар

биЈ»е Пвтар КарађорђввиК, а погонски материјап им |е ввђ испоручвн 1 1 -ог новембра. О утицају атомскв внвргијв на вршење избора стручњаци су дошли до закључка, да |е њезино двловања снижвно иа нулу, поurro ту двлуЦе много >ачв „народна внвргн(а“. Главни вкспвримв-

ж*т извршам 11 -or новвмбра noтврдио ie ову тезу. На питање ко)и ce хвмиски елеменат може употребљавати за произвођењв атомскв енергије, један познати стручњак одговорио ie: „Вршили смо многв опитв, али као најефтсаогији показао ce је рвакционарни влеменвт”,

Пастухов и опредељење Македоније

То што су Маиедоици гласали 9SVe за федеративну Југоспавију не значи ништа; ко )е Ма кедонце уопште досада питао!—

Над попом поп

Из Агине јављају да је nperrсједник грчке владе затраокио од савезника да пожуре са одашиљањем изборних контролних комисија, ка«о би се олакшале прнпреме за изборе. Види се да је господин Камелспулос био по занимању професор, док је заборавио да је његов претходник у влади, Вулгарис, већ извршио темељну контролу избора или можда тај захтев Каменопулоса долази отуд што н над попом има попаУ сваком случају контрола није сувишна па ако му не помогне у припреми избора, помоћи he му у припреми изборних резултата што је свакако тежа ствар.

ПЛАН ЗА МЕЂУНАРОДНУ БЕЗБЕДНОСТ

Књижевни« и филозоф ( не ана ce тачно шта ie) Ресел« изјавио je Манчвстер да je пронашао нов иачнн решввања међуиародних оитања и сукоба. . Ои прадлаже А® ce 0 сигуравају*е друштво „Код атомске бомбе". Сједињвне Америчкв Државе, уступилв би према томв плану, друштву тајну атомске бом6ei, а друштво би им У замвиу тајно уступило ceotie акцн|в. Расел сматра да би ауторитвт атомскв бомбе био доаољаи да сваку државу заштити од напада, Потребно ie само да св сва државе осигурају код друштва и да У ту сврху потпишу бланко мвннце, да даду неограничвно Iемство и хипотеку »а сву нвпокретну нмовину, да даду обавезу да *e само у споразуму са друштвом водити унутрашњу, спољну, вкономску и социјалну политику, а у свему осталом биле би државв осигуранице потпуно слободне и више ив би ималв рвзлога да ce плашв напада. У круговима стручњака за мвђународна питањц Раселов првдлог Гге добро оцвњвн. Сматра ce да би државе заиста биле осигуране од сваког напада, пошто послв оваквих услова осигурања заиста нико више нв би имао рачуна да их напада.

ИЗЈАВА МИНИСТРА ИНФОРМАЦИЈА ГРЧКЕ ВЛАДЕ

у вези Са изјавом претставника ЕАМ-а о терору који грчка влада врши над народом, министар информација дао је саопштеље штампи. У саопштењу министар тврди да је изјава претставника ЕАМ-а клеветничка и да грчку демократију претставља у лажном светлу: Није тачно саотшгтио је министар да у Грчкој им» 18.500 политичких затвореника. Према мојим тачним подацима њих је затворено свега 18.499. Исто тако је нетачно да је грчка влада три месеца спречавала омладинску делвгацију да пође на конгрес у Лондон, јер да је она тако дуго за тај конгрес знала, не би га вала грчки омладивци тамо ни стигли.

ОБЕЗБЕЂЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ГРАЂАНА У КИНИ

Као одговор ва протсст ЧуДеа, врховиог команданта народне војске Свверне Кине, против мешања америчке војске у унутарње ствари Кине, командант америчких трупа генерал Ведемајер изјавно је да се амвричке трупе у том делу Кине налазе због затптите америчкнх Грађана. Кад су сазнали за ову изјаву геиерала Ведемајера, Јое Браун, трговац петралејским лам:пама кз Мугдена и Оле Смит са женом Елен Смит, сајџија из Пејпинга, упутили су генералу готово идентична писиа: „Чим смо саанали за вашу н»јаву, одмах смо упутили америчкои конгресу захтев да нам додели високе племићске титуле, јер мислимо да ни један племић, па ни краљ у Енглеској, није ни| кад имао већи број трупа у сво'јој личној заштити.

2

ЈЕЖ

17 НОВЕМБАР 194?