Ošišani jež

ПОБРИНУЛИ СЕ...

Енглеске окулационе тасти у Аустрији зауставиле су код Сечеринга и стрпале у концентрациони логор југосло. венске пионире из Ел Шата, који су се враћзли са гостоваља у братскои Прагу.

Сирота деца! У каквом ли оча)ању сада живе њихови родитељи! _ Не брини, бабо, ми смо на време поклали њихове очеве и мајке.

Неправедан поступак Народног суда у Суботици

Суботица, 21 децвмбар У целој Блчкој ввлико узбуђвњв, нвзадовољство и скоро побуну извзвага )в пресуд« Народног суде којом су осуђвни земљораднмци који ннсу хтели да првдеду својв бедне з»лих в житл. Рвч je о Антуну Скендеровићу и његовом сину Пајн, власницима 226 јуrepa земље, који су задржали за исхрану овојв породице пет и по вагона лшенице, и о joui неколицини честитих грађана од којих киједан нема мање од сто јутара земље. Ма да су ce ови честити пољопривредници клели да су по два-три вагона жита оставили за хољиво о слави и за исхрану еи. ротиње, као и за исхрану својв породицв, власти нису хуалв ни

да чују и на осиову судске npeсуде, ово им жцто одузеле. Цвла Бачка сад се пита од чега hs ови јлдки људи да живе.

ДА СЕ НЕ БИ И ДАЉЕ ПОТРЕСАЛИ...

Bpe<«e, 21 двцвмбрл Окружнв скупштина у Врању разрешила ie дужности судијв Окружног суда у Врању ма да су то врло добри и чвстити људи. Скупштина |е утврдила да су oae суди*в одвишв мека срца. Они еу сами оплакали кадгод би неки отпуштвни шпекулант, саботер или народни нвпријатељ заплакао на су>)вњу, па 6и ra ослободили свака казнв. Иарочиту слабост овв судиие cv имале према шпекулантима, ко|и cv прикривали веће количине разне робе и животних намирница.. И ОНИ УЧЕСТВУЈУ У ТАКМИЧЕЊУ

У »взи са такмичењима која су објавила сва предузећа и надлвштва у ча-ст годишњице оснивањв Јединствених синдиката Прва фрајерска бригада првог ре;он а решила je да и она учествујв у так«ичењу. Норме постигнутв у месецу новембру пређене су са 15% у децембоу. Тако су »жути мрави« до 20 децембра дали 29.715 радних часова на жва«ање оригиналнв америчкв гумв за жвакање; 6528 радних часова на стегкзвање и 3459 радних часова на певање шлагера који су чланови бригаде истра|јно и свакодневно певали за време окупацијв и то насред Теразига: »Ми пезамо, ми овирамо, ми играмо, Ми Једемо, ми пијемо, ми спавамо, Ми радимо, ми раД|ИМО, ми радимооооо. »Нема везе, без грешке«.

МОЋ НАВИКЕ

Усташки злочпнац Гутић. који је виновник страховитог покоља у Бања Луци, живи и нссметаио се креће у Венецији. Пази, овога треба ухапсити! Пуети ral Он је то навикао да чини кад емо Још тамо били з-једно.

Утврђене цене за венчање

Лвсковац, 21 децембра Многи сељаци из Лескоелчког среза жале ce властима да им сввштеници прескупо наплакују венчање или крштвње. Тако Видо-

сму РашкгКу из Збажишта, злсеока изнад Вучја, попо је наплатио 1500 динара за ввнчање сина. Кад ge Видосав протестовао, овај му је одговорио: Ви сељаци имате гадну нарав да се не разводите. Кад би* знао да fce се твој оин још који пут код мене венчати, јевтиније бих му нлплатио, ал'овако мож да се жалиш владичи. Код мене су цене утврђенв и вересије нема. Нисам ;а ваљда џабе учио бо. гословију.

Радост у Каптолу

И немачки бискупи Упутили су .пастирско писмо" под паролом „Чувајте сироту Немачку"

Ето ти! Нисмо ми тиква без корена!

БАКАЛИ ПРОТИВ УСТАВА

На питањв да ли имају каквв примедбв да ставе на устав, три београдска бакалина изјавила су; У устав тр>еба да vhe и одредба да никаква власт не забада свој нос у то пошто ми купуiisMO робу и пошто ie продаџемо. То су наше трговачке ствари. Исто тако треба да уђе и одредба да нас нико не пита какву робу имамо v рафовима а какву под тезгама, као и да ли имамо каквв залихе или не. Јер и то је наша ствар.

НИ ИМЕ СЕ ВИШЕ НЕ ИСПЛАТИ

Пошто је пресудом народни* власти сопственицимл познате кдфане »Руски цар« одузета ратна добит, сопстввници су решили да се поправз. На првом месту изгледа да намеравају Да уклона сва »спољне разлоге« који су и* наводили да врше послове каквв наш народ не глед а радо! Онн тврде да је њиховој грешци нв]више криво само име кафане, ]ер су мислили да је кафани с таквим именом дозвољено и д а јој је ча« дужност да се у њој ради свв оно што се радило. Некадашњи газда »Цара«, чувени Рац, поручио је садашњим сопственицимл да покушају као што је он; он се звао Рац, а кафана исто тако, само обрнуто читано! Па нека, каже, и они нешто тако обрну; јер и њему |е увек добро ишло кад је обртао.

ПРИМЕДБА ЖИВЕ ПОПОВА

Вршац, 21 децвмбра Првко народног одбора Жива Попов земљорадник, ставио ie ову примедбу на устав: Устав ми се Iако свиђа, алн би |ош бољи био кад би се унела и одредба да се ономе ко има тридесвт |вдан хектар земље на одузима OHaii Iадан. Moi случај ie такав. Сматрам да се та ситница може накнадно унети, |ер хектар више, хекгар мање, није важно.

KPOЗ НАШУ ЗЕМЉУ

Редаи случај губитка памкења забележвн је у Загребу; шеф закладнв алотекв Бвтиетик отпустио је из службе осморицу стручних службвиика, а заборааио да отпустм ceora сииа и с*о(у потпуно нвстручну кКвр. Курс зв дезинсекторе гамади отворвн је у Ноеом Саду, тв |e завладала страховита паника мвђу црноберзијанцима. Кад неисправан возач тера нвисправан ауто, то ce завршава гажвњам и осудом возача на петнавст година присилног рада. Догодило ce у Новом Саду, а бољв би било да се уопштв није догодило. Вукадин није Сремчев херо], ве^ херој из Житковца, и то ввроучитељ. Опалио je шлмар једном ђаку ко;и ra Је ословио са »друже учитељу«, па би Вукадина трвба ло одмах ослободити свих прооветних брига. Поскупсле су железничке кврте на главној станици у Загр&бу једног лепог дана кад их Је на блага(јник Ладислав Стојаи. задржаеајући, наравно, вишак. Пошто вишв ии;е благајник, Стојан je увидео, свакако, да же леоничкв картв н>ису никакав црноберзијански артикал. Об/ћи двеста оеоба од главе до пете намеравала je некаква Фишерова из Бачке Тополе, али путвм црнв берзе. Народна власт, међутнм употребиl\в текстил нађвн у њвно; куЧи за облвчење сиротиње. Нарочито су добро дошле дебеле фабричке коже нађвне код Фишерове, ма да оне чису дебља од њеног ђон-образа. Шпекупишући кукољем који је no скупе паре продавао својим сељацима, Миле Урошевиl\ из Мрравца, Срез моравски, хтео је само да докаже да у оваком жи ту заиста има кукоља.

52 ДЕЦЕМБАР 1945

ЈЕ Ж

5