Ošišani jež

Стрпљења само

ИЗ ЗЕМЉЕ ЗАЛАЗЕЋЕГ СУНЦА

Јокохама, 21 децембар У Јокохами је 17 овог месеца требало да лочне суђење јапансхим ратним злочинцима, али |е изненада одложено на неодређено време. На надлежном месту ово одлагање протумачено је овако: Суђење је одложено док се Ие прикупе сви подаци о злочинима ових злочинаца. Уколико су влочини и злочинци већи, утолико и истрага мора бити дужа и суђење спорије. Стварност је дзкле крива што ће всће злочинце правда стиl\и касније! Ми се надамо да ћемо за пет-шест година прикупити све податке па fce злочинце, ипак, ако не помру за то време природном смрћу, достићи праведна казна.

СУЂЕЊЕ ЈАПАНСКИМ РАТНИМ ЗЛОЧИНЦИМА ОДЛОЖЕНО

Хонг-Хокг, 21 децембра Као што je јављено, суђење Јвпанским ратним злочинцима одложено ie не неодређено време. Добро обавештени људи тврде да Је до овог одлагања дошло ради следећих парламентарних избора, који Ке се одржати у Јапану идуКе године. Према томе, у Јапану је узето у обзир аустриско изборно искуство, па ни Јапан, као ни Аустрија, није лишен најсигурнијих Гласача и кандидата.

У ПЕДЕСЕТ ДВЕ

Салцбург, 21 децембра Бивши шеф Гестапоа у Београду СС-генерал /Лајснер био ie необично изненађен кад су ra севезничке власти ухапсиле у околини Салцбурга. Куд ме нађосте у педесет две! рекао ie он. По Салцбургу се несметано шетеју толики квислинои, а ви се баш на мене испизмили...

ЕХ, ДА МИ ЈE БИТИ КРАЉ!

(ПО

Ј. Ј. ЗМАЈУ)

Ех, да ми Је бити краљ ■Ал' у теби, земљо мила! Даиас Јоште, овог часа, Робиња би моЈа бида. Пустио бих све нех иде До ђавола, својим токои, Народ би ии слуга био: Куд ја оком. ои би скоком. Умако бих шећер у мед, Да ми буде слатка храна; Раскош, песма, тарапана Добро би ми била знана. Око свога златнот трона Правио бих маскараде На шест хата арабиских Возио се на параде. Ех, да ми је бити краљ! Ал' у теби, земљо мила, Данас Јоште, овог часа, Робиња би моја била.

Да не би био нарушен принцип правосуђа

КРИМИНАЛНА ХРОНИКА

Нирнберг, 21 децембар Сазнаје се да претставници малих држава неће бити пуштени да даду свој глас против Геринга и осталих. Неки заладни правни сгручњаци кажу: Кад бисмо то допустили, принцип бир би нарушен, пошто су те мале државе подневши велике жртве сувише пристрасне у овоме процесу. Тако, например, откуд би могли да буду објектиени претставници Пољске, ЈугослвlзнЈ - е и њима сличних земаља, кад су по наређењу оптужених у овим земљама читави крајеви сравњени са земљом и кад су ови оптужени издали наређење да се у тим земљама побнЈ - е стотине хиљада људи. Према томе, j'acno је да би ове мале

држввв билв пристросне, rva мх зато не+.омо ни пустати на суђење. НЕЗНАТНИ КРИВЦИ

Хелсинки, 21 децембра Бивши претседник финске владе Рингел нада се да tie бити кажњен благим укором пошто његова кривице нигу нарочито велике: он је само увео Финску у рат и пропустио да закључи мир. Као олакшавајућа околност може да му послужи то, што није довео на руб пропасти неку велику државу, већ само малу Финску. Уз то он није имао ни по;ма да се у Финскоц налазе немачке трупе.

НЕПРАВЕДНО ОПТУЖЕНИ

Царигр>ад, 21 децембра Шефови цариградскв полиције одлучно одбијају све замерке У вези са држањем полицајаца приликом познатих антидемократских изгреда. Ни'|в тачно, кажу шефови, да ce полициЈа није мешала у изгреде. Напротив, она се помешала са публиком и стриктно извршилл наређења која ie добила.

ЈЕДИНА СМЕТЊА

Салцбург, 21 децембар На тражење југословекских власти да им Се изручи генерал Неди+|, А,нте ПавелиК и Лео Рупни«, у добро обаввштеним онглескоамеричким круговима иарављују: Ми бисмо то одавно учинили, али има једна невоља. У Аустрији и Немачкој су, у знаку преваспитавања немачког и аустриског народа, промењени сви називи улица, па сада никако не можамо да НедиКа, ПавелиКа и Рупника. То нам је тим теже, што у многим покрајинама ових земаља полицијску дужност врше бивши усташи које смо морали да примимо у службу због недостатка људства.

ХОРТИ ПОЛАЖЕ НА РАНГ

Нирнберг, 21 децембра Захтев бившег мађарског намесника Хортија да се према њему поступа на начин који доликује његовом рангу наишао ie у целом свету на разумевање, iap Хортиу неоспорно припада ранг највеКег ратног злочинца Мађарске.

НАРОДНЕ ПЕСМЕ У СЛИЦИ

o{r Мораво, oj, Мораво—

Дуње ранке, дуње ранке, Крушне караманке_

Потекла вода етудена, :гудене_

НЕ СХВАТА СИТУАЦИЈУ

У Њујорку и Ловдоиу изнршеве су велике рације н похватано на хиљаде лопова, ратних дезертера итд. Конкурнше нам лондоиска полиција. На жапост и наши гаигстерм опасно конкурншу њиховим.

ВАЈСМАН, ТВОРАЦ ПОКОЉА У ЛИДИЦАМА У ЧЕШКОЈ, УБЕЂЕН У СВОЈУ НЕВИНОСТ

ВаЈсмвн, познатм гестаповац, творац покоља у Лидицама и шеф Гестапоа у Кладну, кренуо Је оа сигурном пратњом за Праг. На путу за Праг, једноме од својих пратиоца Вајсман ја изјовио: »Ја се просто чудим зашто сте ме ухапсили, када су кривци за белзенске жртве, њих 14 пуштени »а слободу. Сматрао сам да и ја неtiy одговарати, јер у Лидицама је страдало мање него ли у Бел* зену. Могу на крају само да иоразим жаљење што ми се судити у Нирнбергу, где би ме свакако раоумели.«

КОНКУРЕНЦИЈА

РадуЈ се, одложено Је суђење на неодрсђено време. Дуже ћемо живети! Будало! Шта ее радуЈеш само ћемо дуже остатн у ит* вору.

ЈЕЖЕВЕ НЕДЕЉНЕ ФИЛМСКЕ НОВОСТИ

4

ЈЕЖ

22 ДЕЦЕМБАР 1945

РЕВИЗОРИ КОЈИ КИСУ ПОСЛАЛИ ОБРАЧУН ЗА МЕСЕЦ НОВЕМБАР, ТРЕБА ТО ДА УЧИНЕ ОДМАХ, ЈЕР TiE ИМ СЕ У ПРОТИВНОМ СЛАЊЕ ЛИСТА ОБУСТАВИТИ.