Ošišani jež

НИЈЕ ЧОВЕК КРИВ

ПОЛНТИЧКД СНТУДЦИЈД

Нириберг, 15 фабруара Фелдмаршал Браухич тврди »а нихад није био присталица фаш-изма, а што се тиче његовог сасвим незнатног учешћа у рату, посреди је само адмииистративна омашка; у војску су погрешно позвали њега уместо неког другог Браухича, па су му, шта више, заинат утрапили и Врховну команду.

НЕМА ЗАБУНЕ...

Сицили|«, 15 фебруара Фашистичке банде на Сицилији мзмешале су се са обичним лоповима, али није ни најма-ње тешко распоанати ко ia професионални лопов, а ко фашиста. Јер У тим бандама на i ве h и лопови су баш фашисти.

ШПАНСКА ГРОЗНИЦА

Мадрид, фебруара У овдашњим владајућим круговима завладала iie епидвмија најозбиљније шгганске грознице, која 1e добила нарочито велике рззмере посла нашовије одлуке скупштине Уједињених нација.

ШТА ЧЕКАЈУ КОРУШКИ СЛОВЕНЦИ

Радио станицд у Целовцу даје дневио пет иинута вестм на словеначкои језнку .

Зашто сте се искупипи! Шта чекате! Чекамо да дођа наших пет минутн.

ОВДЕ РАДИО ПАРИЗ

Два човека умрла су од капч због панике која је ња. стала после приказа париског радиа о нападу атомском боибом. Директор радиа, Клод Бурде, саопштио је после тога да има „револуционарне пладове“ за будуће радио програме. 11 (

Драги спушаочи, идуће емисије биће вас кајмање двадесет мртвих жепим вам паку n0t.!...

ЈЕДАН ДОНЕКЛЕ ИСТИНИТ ГРЧКИ ДЕМАНТИ

Солун, фебруарв Поводом нове кампање југословенске штампе у Koioi, се нвпада неки солунскн процес, званични претставници овдашњих власти су овлаигћвни да демантују све ввсти о неком тобожњем процесу. Сва лица поменута у вези с тим процесом овде оу потпуно непозната и нису заведена ни у једном од опискова овдашњих многобројних затвора, На!више помињано имв Апис тако+је није нигде пронађено; jeдино ie један професор истори}а изјавио да су та имена чеш na у Египту. Тако исто установљено је н. пр. и за помвнутог Мухамеда Мехмедбашића да су ова имена чешћа у TvpcKoi и Албанији. За доказ да су испитивања вршена саввсно, наводи ce и имв Драгишв СтојаlДИlновиАа: једаи Стојадинов** je ожењен Гркињом, али он ce зова Милан. Као наи-вчи аргумвнт да солунсгеи процес нија воКвн износи ce то што ce овдв уопштв нв воде никагеви процеси, нвго ce свв свршава кратким путем.

НАЉУТИО СЕ

Трст, 15 фебруара У Трсту !е последњих дана развио делатност и некакав Фронт за Јулијску Крајину, који Ce залаже за независност ове покрајинв. На челу овога фронта напазе се неки тршћански трговци и виђенија господа. Први збор ова! фронт ie хтео да одржи у позоришту Росети, али кад ce воЦа организације попео на бину да говори, маса му ie одговорила звиждањем, а ондз су се појавиле и заставе са петокраком зваздом. Видећи та! спонтани народни фронт, bo>i фронта за слободу Јулијске Крајине наљутио ce и напустио збор.

ИТАЛИЈАНСКИ РЕВАНШ НА ПОМОЛУ

Вођа италијанскв спранке Демократске концентрације Артуро Лабриола изјавио ie ових дана на једном збору следе+ie; „Италија ће се ускоро а тим rope по оне преко Висле, Ла Манша и Атлантика. Они ко}и то нв схватају припремају наш peванш у буду^ности". Као што се види гто ово| из|авн у странци Демократске концеитрације демократија ie тако cnaбо концентрисана, да н® може да сакрије сноп и секиру.

ИСТО ТО САМO МАЛО ДРУКЧИЈЕ

„Шилаку нам је рекао да he се та орган.изација повећати и да he доћи до стрете интервенције, која ће нас помоћи. Ми смо веровали у. то". (Са суђења албалским терорисгима). Ми смо чекали спољну интер венцију, а оно стиже унутрашња

ВАН KЛЕФЕНС ИЗВАН СЕБЕ

Лондон, фебруара Кажу да ie ван Клефенс 6»о сасвим ван себ® кад се повепа дебата о Индонезцри и кад је предложено да (една комисија изиђе »на лице места«. Погледао ie беспомоћно свог мајстора Ернеста и слегао рамвнима.

Ja сам извон себе, Индонезија изван Холандије, тамошња ситуација изван неших моћи, оеа дебата изван мојих пуномоћиЈа НаЈбоље ie да и ia идем ва«, рекао би Клефенс, да га Ернест HM'ia стално гледао.

БAСНA О ТИГРУ И ПТИЦИ

Овај ззкпа птицу шта fce рећи медвед) Пусти га нека је поједе, па fce после поднети извештај.

ИНАЏИЈЕ

Хелоинки, 15 фебруарв Bо;ки суд У Хелсинкију поново ie одложио суђење финским вишим официрима који одговара|у кво ратни злочинци. Суђењ е |е одложено зато што Шведска никако не може да се накани да им преда зликовца капетана Нероа. —Ми омо oe »амнагтпн да мм судимо свима кли ниједноме, иајаеили су чланови овог суда. Нек виде Швеђани да ми не полуштамо.

ИЗБОРИ У СССР

Велика le земља онаrnaca no сто милиона. Све скупкти ни|е просто. ал ie скоро свих сто од сто гласало за кандидате свесавезне депутате.

У ЈУГОСЛАВИЈИ СЕ ОСНИВА СТРАНКА МАЛИХ ПОСЕДНИКА

Бивши великопоседници којима је по Закону о аграрној реформи остављено по 3 хектара земље намерава.ју да оснују Странку малих поседника. Од вођа истоимане мађароке странке они су већ добили поздрав саучешћа.

ЗАШТО НАШИ НОВИНАРИ НИСУ ПУШТЕНИ У ТРСТ

Британске власти одбиле су ових дана да групи наших новинара издају дозоолу да посете Tpcr и Јули|}ску Крајину. На интервенцију наших новинара британске власти су одговориле да ie њиховој војној сили поверена окупација Т|>ста, те да према том® не могу дозволити у окупациону зону приступ иикаквод другој сили. Како су наши новинари првтставници штампе тј. „седме силе" то вије било могуКа удовољити њиховим захтевима. Чудно ie само зашто су онда британске власти дозволиле осталим новинарима, међу њима британским и италијанским, да дрлазе у ту зону. Остају два објашњења; или да су тамо долазили само под видом новинвlра, или су заиста пратставници штампе која није никаква сила.

форми. Финлнсијерв овмх листова нарочито je заболела душа због намере владе да изврши национализаци.ју банак а и важнијих индустријских грана. Да ce ови ја. дни људи нв би исувишв дуго секирали и потресали, нова фр»нцуска влада објавила је програм у комв се предвиђз да се национализациЈа банака и Иlндустријв што пре изврши.

ДА СЕ НЕ БИ ЉУДИ ПОТРЕСАЛИ

Париз, 15 фебруарв За време кризе француоке владе француска десничарска штампа покренула је жестоку кампан>у против унутрашн>их ре-

АРМИЈА ГЕНЕРАЛА АНДЕРСА ОБЈАВИЛА РАТ

Анкона, t5 фебруара СазнаЈе се да је такозвана „пољска лрми|ја" генерала Андерса донепа значајну одлуку о објааи рата. Рат ie обlављен кокошгеама сиромашних италијанских сељака у околини Анконе и Андерсови војници немилосрдно тамане непри;атеља. Страдају и кокошке и сељаци коги изазиваЈу војнике штитећи бесловесна кокошија створења.