Ošišani jež

"ЈЕЖ" ИМА ЧАСТ ПРИКАЗАТИ ВАМ У РЕЧИ И СЛИЦИ ГОВОР ГЕНЕРАЛА ФРАНКА КОЈИ ЈЕ ОДРЖАО 9 ФЕБРУАРА 1946 ГОД У СЕГОВИЈИ

ЈЕЖЕВИ РАДИОГРАМИ ЗАСЛУЖЕНО УНАПРЕЂЕЊЕ

Целовец, 15 фебруара У Целовцу у KopvujKoi основан ie уред за мањине са познатим хитлвровцем Рудолфом Цефарииом на челу. Он ie ово место добио као стручњак, који се за време рата свесрдно старао да „мањина" у Корушкој буде што мања. Што их и данас има није крив он, eets свршетак рата. CpefcoM, сада му се поново пружила прилика да настави прекинути nocao.

Ми знамо да су они сара^иаали с Немцима, апи они су у roi сарадњи одлично научили немачки. Пошто су нам тумачи преко потребни, то смо их сада примит у службу као тумаче.

ТУМАЧИ

Минхвн, 15 фебрувра Вест да су америчке војне власти примилв У америчку вокку неке југословенске емигранте, амерички кругови у Немачкој овако објашњавају:

СРОДНЕ ДУШЕ

Скадар, 15 фебруара На суђвн>у албанским фашистмма у Скадру утврђено ie да су чланови фашистичке организације „Башкими Шиптари" тесно сарађивали с Дражом Михаиловиквм Ово у Албанији није никога зачудило, пошто ie и тамо позната она пословица о двојици слугу истог господара.

Непажељни Немци пожељни су у Шпанији

Kdtco ce cddHdije из Медрида група Немаца ко(|и су на захтев Савезничког контролног савета у Немачкој требали да авионом из Мадрида буду пребачени у Немачк/, нису могли да отпутују пошто шпанска полиција Немце није довела на аеродром. Упитан за разлог оваквог пост/пка, уп|равник полициј« изјавио ie да жали али да му сат нице ишао добро, да ни|е знао који је дан, да није знао где ie аеродром и да осим тога н, е зна ни гле су Немци, пошто су још од п.ре неколико дана отишли на излет са ко£аг се нису вратили. Сазнаје се ио истог извора да су се претставници комисије жалили вишо| власти на поступак управника полиције, али им је отуда одговореио да нема ништа од целог тог посла. Немце о којима ј е реч ви нвзивате »непожељним«, na кад су за в-ас непожељни зашто и* онда толико тражите. Осим тога ви сте нас ранипе оптужили да смо склањали фашистичке агенте дајући им уточиште, а сад ако вам предамо Намце да би их отпремили у Немачку, ви ћете нае оптужити да шаљемо агенте у свет Да 6и ширили фашистичку пропаганду.

Г. ПЕЛТЕКИС НЕЋЕ ДА ДА ОСТАВКУ

Догвђлги у Грчмој добили су ових дана чудан обрт. У вези с« расписивањем избора очекивало се да влада Софулиса поднети оставку као што је то и сама била најавила, Међутим, сазнаје ce Аа се Софулус пр>едомислио и да га ie на то навела одлука министра трговачке морнарице Пелтекиса који је изјавио да он иеће да подноси оставку, пошто кико не може да му гарантује да ће понова бити изабран. „Нећу да дајем оставку, изјавио jie Пелтекис, па после да се кајем што сам то урадио. Амо веК морам да идем оа министа|рскв фотеље, волим да ми откажу.« Верује се да Ке грчки иарод |едног дана удовољити жељи господина Пелтекиса без отказа.

ФЕНОМЕНИ У ШПАНИЈИ

Мадрид, фебруара Шпанска влада необично је узнемирена једном појавом која ни V Италији нијв добила својв об•ашњене. понекн од чувених странаца тек нестане, као дв је у земљу пропао. Тако ie ономад ишчезла читава !една група од гтет Немаца, на челу са Јозефом Ханс Лазаром, који су иначв са неописивим одушевљењем примили вест да ie њихов повратак у домовину неопходан. После нестанка ових лица, шпанске власти позвале су итали:анске стручњакв за проналажење оваквих бегунаца. СЛАВАН РАТНИ ПЛЕН

Лондон, фебруарв Бритаисми рапгни музеј, премл пнсању .Дејли хералда", обогатио се иа|нови|(им ратним трофе!има: са неколико лукова и извесном количином етрела са Јаве. Становништво Лондона и љубитељи трофеја са великим интересовањем очекују да прегледају ова(ј најнови.ји ратни плен Истиче се да сличан плен није донесен на британска острва сигурно веК 200 —300 година.

МЕТАМОРФОЗЕ ШПАНСКЕ ПЛАВЕ ДИВИЗИЈЕ

Барлин, 15 фебруарл Неки бивши чланови шпанскс Плаве дивизије завршили су ceofy „борбу за нови поредак" тиме што су се, као превејани црноберзи|;анци, претворили у Црну дивизију. Сада he се они претворити v Пругасту дивизију, пошто имагу да навуку пругаста заробљеничка одала.

Док им не преседне

Уредили смо нашу демократиЈу и сада нам је света дужност да се умешамо м у туђе стварн.

Расељена југословенска породица

Оноу.ад су америчке трупе извршиде нзненддни претрес у касарни ,Јlуитполд“ код Миихеиа у sojoj се налазе четници као „расељена лица".

Дамаскинократија

Суд у Атини ослободио Је генерала Гриваса, коловођу „Кситоса’\

То Је демократиЈа, Изиђеш лело нз затвора као господин,, • ми морамо да бежимо као неки крнвци«,

ФАРАОНИ И ФЕЛАСИ

Зашто fce вам слобода, кад |е нисте имали нн под сво|им раонима! ■— Па наш народ сматра, милорде, да је најзад прошпо фараонско доба.