Ošišani jež

Пијачни извештај

Патке, пуњенв н надувенв, добију oe код Рандолфа Черчила. Има их доста и на Каптолу, помешаннх са златом (место чувених каптолских гусака). Прасад Јелене Билби)в мжгу се појавила на пијаци, »eJi у издању нове Дечје библиотека. Пшеинца, ако » туђа треба шта пре да се преда, али вишкови властита пшенице никако, мисли претседник Среског народног одбора у Ваљевској Каменици Драгољуб АндриК Бело брашно и црна душа код продавца чине заЈедно цеиу од тридесет два динара килограм. Дивља пи|аца у Његошееој улицн најзад је припитомљена. Кукуруз по ко;е зрно може се наКи у хлебу кои пеку београдсмн пекари. Свин>а le кпоо н 700 динара наплаКивао за рад од неколигео сати Мате ОрешиК из Новске, па Је морао да прсшета кроз цео град у поворци заслужних за сузбицр»ња цена.

Није лако бити криминалан

, Изгпедв Д| сш N милициЈа лрндружипа првомајсхом такмичењу. Ако овако наставн, оствћемо без занимања.

Нашминкане ратарке

Двадесот газдаша близу Вараждина заклели се јавно, сваки у свог сина, да су сестре Ритер ратарскога coja, али на расправи сведочила боЈа дамског лака, штифта, ружа и кармина.

Аграрна ладовина

~Ja желим само средину од пслике њиве, }ер на њој има кестена и згодно је за излете", изјавио је пред комисијом у Врању Једал поседнмк.

НРОЗ НАРОДНЕ РЕПУБЛИНЕ

• Ех, пусто, турско ...

ЛЕК ОД МАЂИЈА

Свилајнац, фебруара „Комв ја дам панталоне на купон, тај мора да погине" изјавио је Јован Ђорђввић, абаџија из Свилајнца. Да 6и се избеглн смртми случајеви, нзродне власти су одлучиле да оне рааделе народу велики број панталона и кзпута, које ie Ђорђевић склонио и урекао. Констатовано ie j,a су мађије као неким чудом однесене; мештани, који су рсскмрали и обукли зачарзне панталоне, живи су и здравн и само се вајкају да се зачаране панталоно деру брзо као и остале. ★ Бранко и Драгутн Цвегковић из Ниша, продавали су алеву паприку која се састо.јала од паприке, 60V« кукурузног брашна и звмљане фарбе. Направили су сџ&га 1150 килограма а продааади по 70 динара килограм. Ови проналазачи синтетичких продуката нису наишли на разу* мев.ање код народних власти која he им сада запаприти.

Нарочиту пацоловку ко«струисчо је Слободан Секулић из Београда уз помоћ немачке фирме „Манесман". У пацоловку се ухватило триста хиљада ди«а-

ра. ПриказуЈући сада Јавпо н>ено функционисчње. Секулићу се омакла Једна неопрезност, па су иу дина|ри одбегли.

Месо без костију у конзерваиа лиферовао је окупаторској војсци новосадски индустријалац ■£>ока Дунђероки, а сад му је од тих конзераи ззстлла шкт у грлу.

Против несанице имао ]е своЈ патент Александар ЈоваиовићШанко из Белв Паланке: памук ie наслагао до близу тавана,

Простро rope свилвне шамиЈе, па ie увече, кад се попне иердевинама, спавао као топ. Овакве постеље је конструисао у неколнко својих магацина. Једном је, међутнм, у сну пао одозго и тако се угрувоо да ie решио да три године спава без икаквих специј,алних уређаја Че Поцепапе кошуље доби?ају у Тешвци (Срез иоравски) само сиромаси, пошто је иеонн одбор за поделу текстила стао на гледиште: „Где је тднко ту се кида“.

У Алексинцу је поскупела роба на црној берзи

Алексинац, 15 фебруара У Алексинцу и околини нагло ie поскупела сва роба на црној берзи уколико се на њој и сад појављује. До поскупљења је дошло због повећаног ризика шпекуланата. који стално морају да стрепе од власти и да пазе да не заглгве као бивши претседник Месног одбора у се-

лу Добрујевцу Драгољуб Вуји* чић и секретар истог одбора Ве* либор Стојановић. Срески народ* ни суд осудио је Вујичића на пет година принудног рада, i Стојановића на осам зато што су у слободном времену, иа да »ису били протоколисали фирму, продавали жито и гвожђарску и другу робу.

...У ТАКМИЧЕЊУ

Возовођа |е пустио воз пет минута раније да би брже стигао.

Предашч је продужио предавање за Један сат.

ДЕМАНТИ ТАНЈУГА О ТРСТУ

Не тражи га еамо впада, веђ сав народ тога града тражи правду, тражн рада, неђе тамо где се страда.

НАСЛЕДНИК МУСОЛИНИЈА

Де Гаспери када зборм он услове разне ређа: желео би ширих међа римско царство да се створи! Апбанија њега вређа, f н тешка га брига мори што нестаде старих пређа.

БЕВИНОВО ГЛЕДИШТЕ

Да n' Је шала ил’ рат прааи на Суматрм н на Јавн штампа не зна, а ми тамо комисије не пуштамо.

НАРОДНИ СУД

Корупцију пропаст прати Шпекутанту гори тпо. Свако мора рачун дати. На вмдело сваио зло!

НИЗОЗЕМАЦ

Ваи Клефеис мннистар што 'но рекли вањски има аргументе (аке к’о снег лањски. „Диекутућг" волко људн мрке коже, њима ни ван Клефенс одолет’ ие може.

ТРКЕ

Победа "Камендина"

Нов« Сад. 15 фебр''апа Штала Дунђврски постигла је изванредан успех у зимској ме» моркјал трци „Ратна добит“ за четворогода грла. У великој ков= куовнцији победио је Убедљиво „Камеидин" у сигурном стилу, прецизно изјахан од власникз Ђоке Дунђерског. Борба је била оштра и занимљива. „Камеидин" ie од почетка био у воћству, повећавајући стално ди« станцу. У последњој кривини је додао, па |е кроз циљ пр тшао sa неколкко дужииа испред осталих. Публика ie оДушввљено поздравила ову велику победу, коia је власнику донела 32,000 000 динара. Међутим. Ђока Дунђерски је био тронут овацијама, па се морао одрећн награде у корист парода.