Ošišani jež

MALI ĐOKICA PIŠE »JEŽU« Gde je deda najtanji

IKA miša dono muštuluk za domaći zajam a deda kaže aha nemate pora a mnogo vam treba pa ste sigurno raspisoli za pola budžeta a čika miša kaže ma'lo manje za dvae-sh’ deo a deda kaže pa da vratite kroz dvaes godina a čika miša kaže vratićemo malo ronije, za četiri godinice a deda kaže a je I dajete jedan osto H dva osto kamate a čika miša kaže molo više, deset osto a deda skoči kaki deset asto, oko је to istina seci me di sam najtanji. A sutra ispalo da deda nije najtanji oko vrata i kod је vfdeo u novinama drekno ovo je propaganda nišla drugo a čika vasa ga pita kaka propaganda a deda se obrecnu zna se kaka, njiova јег di može toko brzo d omortizuju e viđi se da nemaju stručnjake za predratne dugove i onda su počeli da šopuću al som čuo da bi oni rado uložili pa čak i čika vasa što kuka da nema ođ čega da živi volo bi da se osigura na malo više a dedi se sviđaju oni zgodici a nikaki porez ne plaćaš pa kaže od tnečku i dlaku kad uvatiš zdravo jeJ deda stao da grcß što $e uzrnioju pore od narod јег zajam je za Ijude što žive od rentu i što se razumu u finansiske nouke al došo čika boža što je bio u svim upravnim odborima pa kaže more nemoj da se zanosrte i pravite reklomu za zojom, zor niste pročitali da obveznice glase na ime a ne na donosioca ko u mirno doba i di moš da priznaš da si prišteđfo koju stotinicu iljada u znoju lica svoga a drugo kako moš s njima da trguješ kad piše čije je a moš samo da je preneseš na članove familije i posle je deda osto da psuje i to mi je neka demokratija kod obveznice nisu 'mkogn ito. Cika ćira s đerma pokušo da bojkotuje zajam Јег је on taze gubitnik špekulantske bakalnice a deda mu kaže more ćiro oni će ga upisati te upisati pa makar se mi i rukama i nogama koprcali i još će biti taka jagma da će na red čekati, eto moj ćiro šta smo dočekali a čiča đura iz savamale kaže more šta će mi obveznice kad će biti rata a deda kaže ne dajem ja ništa na ladni rat kad nije vrući oJ je nastalo neprijatno stanje i kad је ušo čika sima i pito šta radiš pajo a deda kaže IJutfto tucam vodu u avcmu. J već u nedelju počo deda kampanju pra kaže meni i dani deco moja d učite dcbro pa će deda da vam kupi po koju obveznicu a meni kaže ej bre štene jedno i vi deca dobiste pravo glasa na zajam pa sam za vos odvojio neku crkavicu da vam ne prebacuju oni vaši a onda mi saopštio da će moje bfti jedno polovče od pet stotinarki a ostalo somo kobajagi ol ako koja moja izvuče zgoditok dobiću šah a možda i bicikl i zato kaže treba da se moliš bogu ii ko vam је nadJežan d izvučeš neku premiju a ja vidim da deda po storom običaju proba da špekuliše d nisam ništa геко [вг znam da od toga nema ništa-

JEDINA MANA

Stampana je nova geografska karta FNRJ,

Gle, шиа karta, s novim prugamal Ali, brzo će cla zastaci. Г»ХилЛбс CU se unosi I ovo §to sađa grrađtmo.

ŠTEDNJA MAŠINA

ТМА PREDUZECA која se * bore protiv trošenja mašina 1 prosto se takmiče da ih što duže ostave bez upotrebe. Preduzeće ~Transjug“ dobilo je 26 specijalnih lakih plugova -za oranje u brđskim krajevima I četiri mjeseca brižljivo ih čuvalo. Da su razaslani kome treba, plugovi bi se satrli toliko se traže. Zahvaljujući ovoj štednji, čak im je skočila vrijednost za 30%, jer je preduzeće platilo 12.000 dinara ležarine. Dva velika kompresora dobila su jednomjesečnu poštedu od ~Tehnoprometa“, a od početka ove godine tri revolver-struga i nekoliko kerger - strugova dembelišu kod „Morave". Daljl izgledi na štednju su vrlo povoljni, jer su strugovima raznijeti pojedini đijelovi. Sta bi bilo od ~kiper“-mašine kad bl nešto preduzeće „Granit" počelo da prevozi njome tvrde kamenčure! Ali preduzeće je shvatllo značaj štednje 1 štedi mašinu, niko ne smije da je pipne. Ni pumpa za izbacivanje vode gotovo nikad se ne maltretira, nego se voda Ujepo сгре kantama. Ovim štedlšama jasno je kao dan: ono što duže leži, duže traje. Ali oni kojima su potrebne mašine smatraju da je ova štednja dotrajala.

Donijeto je Uputstvo o korišćenju praznih vožnji motomih vozila.

Ko te uputi s punim kam ionom? Uputstvo.

MANGUP TRANSFORMATOR

Citavih pet mjeseca skitao se jedan omanji transformator od tridesetak hiljada kilovata po savskom pristaništu kod Eeograda vjerovatno zato što ima nomadsku dušu. Pred кгај petog mjeseca, radosno iznenađenje izazvala je Uprava vodovoda iz Pančeva svojom izjavom da je transformator njeno vlasništvo, samo ga ona nlje mogla preuzeti, јег ne zna gdje će s njim. Uprava je, inače, spremna da za koji mjesec svrši i tu formalnost, a transformator neka se dotle još malo oporavi na svježem vazduhu i prijatnim kišicama.

NEUKROĆENI BAGER

Prošlog mjeseca među graditelje frontovske pruge Bosut Bijeljina stigla je radosna vljest. Ministarstvo saobraćaja FNRJ šalje im pomoć. U Bijeljinu je stigao bager koji svojim kapacitetom zamjenjuje brigadu od 250 Ijudi. Ala će posao da plane taj čelični kolos ima samo da guta zemlju. Ali sa bagerom nije niko stigao ko će da ga stavlja u pogon i rukuje njime. Ministarstvo je zaboravilo da pošalje i stručnjake uz bager. Stajala bagerska sila čitavu nedjelju. Najzad sc neko ohrabrio i riješio da okuša sreću. Zajašio na leđa kolosa i nasumce pritisnuo dugme. Neukroćena snaga se pokrenula i porušila krov čitavog jednog magacina. Razbježali se Ijudi, napustili misao da potčine spravu svojoj vlasti. I bager tako stoji u Bijeljini, obilaze ga građani, babe pričaju unučićima užasne priče o metalnom čudovištu, a Ministarstvo, saobraćaja je ostavilo u arhivu akt o: izvršenoj isporuci bagera za gradnju pruge Bosut Bije-j Ijina.

Šalajke sela i grada

Spremaju se star i mlad, spremaju se selo, grad, svako želi brže, više zajma da upiše šalaj: Nove snage stigle sad dižu Novi Beograd, pa će borce prve smjen svojski da odmjene šalaj!

Kad je nа dužnosti čovek mora da bude uvek budan

DOBIH ja od preduzeća nalog da putujem u Sofiju. Trebalo je nabaviti neke modele lesa za svilene bube i knjige o svilarstvu. Lep grad Sofija. Svrših sve poslove, ali se i provedoh i ostade mi taman koliko za treću klasu putničkog voza do Beograda. nešto malo da usput prezalogajim i da se tramvajem vratim kući. Ponesoh na stanicu svoj kufer s knjigama i onim modeUma. ali nešto poranio. Moгао sam da čekam voz. Prisedoh zato u čekaonici da izvršim i tu svoju poslednju djižnost da u Beograd odnesem ono što sam u Sofiji dobio nešto na poklon a nešto kupio. I za vreme te dužnosti meni se pridrema. Mislim, ima vremena. Naslonih se na zid i zadremah. Iz slatkog sna trže me zvono: Dzangara, dzangara. dzan_ gara! Beograd... Skočih ti ja kao oparen, potrčah da ne propustim voz, pa i ne čuh da on viče i dalje; ...Niša, Pirota, Caribroda... za Plovdiv. I tako utrčah ja u pogrešan voz. U onaj što je došao iz Beograda. Prođoh kroz jedan vagon tražeči mesto. Kad jedan mlad čovek meni: Cika Migole. i vi ovde u Bugarskoj Vidim naše kuće. I sedoh kraj njega. Krenu voz. Malo posle, razume se. naiđe kondukter, Traži karte. Nas dvojica u mj_ vedem razgovoru. Ja sam dosta razgovoran čovek, pa nešto pričam opširno, a onaj bratko kondukter čuje da govorimo srpski pa meni kaže:

Ništo, az šte dojda pokasno. I Pitam ja onoga svoga dobroga poznanika čije ime ne znam; A kuda vi, dragi prijateIju, putujete? Da li se vraćate u Beograd? Uskoro se vraćam, ali moram da svršim još jedan posao. Gde? U Nišu? Ne, u Plovdivu! Sad svi toliko geografiju znamo da je Plovdlv na pruzi Sofija—Carigrad. Ja njemu velim: Pa vi ste pobrkali voz: ovaj ide za Beograd. a ne za Carigrad. Cika Migole. kaže on meni, vi pravite viceve u ~Ježu“ ali vidim i u vozu. Ovo je Sofija—Carigrad. __ Sad, Ja se malo uplašffli, samo verujem i to mi je jedina nada. da ovaj mladić hoće da se našali sa mnom! Pa mu kažem: Drugom vl to! Kad utom naiđe onaj kondukter što reče đa će doći pokasno. Dadoh mu ja kartu, a on zavrte glavom. i prijateljski mi objasnl da je ovo voz koji ide za Plovdiv i da ćemo mi za koji čas biti već pred Plovdivom. Moj dobri i dragi poznanik čije ime ne znam vide moju zabunu pa mi ponudi zajam. јег kondukter reče kako mora da se plati i karta i kazna. Ne ka braća Bugari sa strane umešaše se u moju korist objašnjavajući kondukteru kako sam ja Srbin pa nisam dobro razumeo koja trena, a to će na bugarskom reći voz, ide na zapad a koja na istok. Kondukter je već bio poljuljan između osećanja bratstva i du žnosti. Ali, ja, kada sam već obezbedio zajam tražio sam da se dužnost izvrši. Dužnost pre svega! I platih tuđim parama. Nađoh se sad u Plovdivu. Treba kući. Onaj moj prijatelj. moj dragoceni prijatelj, kaže meni već na stanicd; Ništa se ne brinite. čiko. Ja ostajem ovde samo jedan dan, bićete sa mnom na moj račun. a sutra ću uzeti dve karte do Beograda. Hvala vam po sto puta. Zato što sam na dužnosti, noseći knjige i materijal za naš zavod, zadremao. ode mi nešto vlše od pola plate. Doduše, dobrom mladiću otplaćujem u ratama. Ali u zavodu me dočekaše još s vrata: Gde si pobogu čoveče?.. - Pošlji, kažu takvog u vojsku, pa sedi i plači. Ja. uostalom, osećam đa sam kriv. Otsad ću znati: dok sl na dužnostl. ne dremaj, čak nl u železničkoj čekaonici.

Milivoje Golubović-Mlgol

PLOMBIRANJE

Kod Svete Vasiljevića, trgovca, pronađen je zubarski materijal u vrijednosti preko 3,000.000 dinara.

Da,iđcr, gazda Tozo, đvije kile materijala za piombirauje zuba. Nema više, sve mi je zaplombirano, 12 JTJNI 1948

3