Ošišani jež

РУПА

Милен Ми л ивој евић

И рупа је царство, под условом да пристанеш да будеш миш. Рупа неће нарушити стабилност зида, под условом да је у њему само твоја рупа. Светлости ћеш имати сразмерно величини отвора рупе, који мора бити усклађен са потребгића твоје мишје безбедности под условом да су мере твог габарита мишјц разумне. , 1 Из рупе не мораш никуда, под условом да у њој имаш све што ти је потребно за живот, макар и не имао никакав живот. Мачка може нзгубити стрпљење да те чека испред рупе, под услбвом да је довољно сита илн да је сувише гладна.

Може те испред рупе сачекати и нека друга мачка, која и не мора много личити - на мачку, под условом да често излазиш из,-рупе. Може, дакле, и рупа бити царство, под условом да нпкад не пожелиш - да изађеш из ње. Мбже се догодити да никада и не изађеш из рупе, под усл-овом, ако и нисп миш, да сн нспунио све остале услове и да си сатеран у мишју рупу.

БАЛКАНСКИ НЕРВЧИК

Зоран РАНКИЋ

Слобода је соба са хиљаду врата. Свака воде из слободе. И слободни облаци плове куда ветар дува. Побегла ми је слободна мисао. Роб сам слободе! Не дам своје окове!

Слободан човек оно што мора чини добровољно! Стигла је слобода! Ко зна кад ће опет! Слобода је робу бити на слободи. Да 6и слобода могла да на врата закуца, мора прво да их развали!

До највеће долазим слободе, просто желим да ме из ње воде. Страх од страха ка слободи води, слобода те често води изслободе. Слободном ветар је брат а поље трен сапетом сестра је туга апољевек! ,

16