Ošišani jež

СВЕМИРСКИ ДНЕВНИК, 4218. г.

Археолози су овнх дана наишли на неабичан трас који указује на постојање још једног народа на територији планете Земље. t « i Послије вишемјесечних ископавања, установљено је да ~је на овом тфОстору некада давно (прије више од 2000 година) жиовјела извјесна људска заједница. Наиме, на дубини од око пет до шест метара пронађен је комад хартије необичне ■ садржине. Експертска група лигвиста и 'стручњака за хијероглифе успјела је да протумачи текст и да све бкупа објелодани као заиста значајно откриће. Иако ником није јасно о чему се тачно ради, текст је отприлике гласио овако; ”Изборно мјесто... гласачки листић... група грађана... кандидат... ” и нека имена без смисла и значења. Оно што је посебно зачудило археологе је број оваквих листића. Само са датумом 24.9.2000. пронађено је око 10 милиона комада. Шта су ови листићи могли да представљају? Питање је постављено

свим релевантним катедрама и научним институцијама. ■Организ.оване су трибине, формирани свемирски округли столови. • Тим редом су убрзо и одустајали сви од проблема, јер нијесу хтјели да губе вријеме трошећи се на овако тежак задатак... ' Тек понека ријетка, Да не кажемо упорна статистичка организација настављала би да се рве са дивовским послом. Једна од њих је,трагом географских енциклопедија ишчезлих цивилизација, успјела да дође до назива земље; друга до броја становника; трећа... и тако редом. Сви подаци су се сливали у централни васионски компјутерски систем, Али, убрзо се није могло рачунатн на компјутере, јер су често блокирали уз образложење? ”податак немотућ... податак немогућ...”. Заправо, радило се о броју становника и о броју . гласачких листића. Долазило је до диспропорције која је компјутере искључивала из даљег рада, а научнике удаљавала од претпоставки да се ради о некој врсти избора (јер су на тим

прост.орима постојале сличне манифестације). Научници, а још мање компјутери нијесу могли да схвате шта значи седам милиона бирача гласа на десет милиона гласачких листића, као ни то шта значе разни натписи на пронађеним паноима, у стилу: Крађа... Крађа... Изборна крађа. Проблем је попримио мистериозни карактер. Граничио, се са паранормалним појавама. Научни форуми су водили мртву трку да нешто још докопају важно за проблем диспропорција, али узалудно... Трошила су се знатна материјална средства због чега је СФС (свемирски финансијски сектор) тражио извјесне одговоре... И, послије вишегодишњих истраживања, направљен је један општи закључак у којем се наводи да је ријеч крађа на свемирски универзални језик немогуће превести. У њиховој организацији оваква дјелатност не постоји, зато није било потребе око конституисања адекватног термина. Проблем је проглашен апсурдним.

Перица Јокић

ШАРЖЕР У МОЗГУ

Ja сам! Ја сам! Ја - сам?! Коцкар се штити кулом од карата! Ништа још није готово! Рече пребег. Слепи вођа нам отворио очи! Добар договор пара вреди, али је лош скупљи! Народ је рекао своје! Ко је за?

Бане Јовановић

КАПИ ЗА ГЛАВУ

Дал>е се пе може жипсти овако, али ми ћемо сксперимеит извести до краја! Могу вам рећп са пескривеппм попосом, да сам много шта прећутао. Дошао јс час истине- оптужспи дајс завршиу рсч! Кад ми усеремо ствар, одмах падамо на дупе! ИстомишЉеипци кварс једпоумл.с. Степен опијености може бити лаки, средњи, тешки или отрежњавајући.

Живојин Денчић

15