Osnovi fiziologije

ВАРЕЊЕ У ПРЕВУ 2177

Господарење живе ћелије ферментима који се у њој наналазе јесте важна чињеница која омогућава да у истој ћелији имамо, једно поред другога, ферменат и резерву на коју тај ферменат делује. У јетри имамо уз гликоген малтазу, која према физиолошким потребама организмовим делује на угљени Хидрат који се уз њега налази.

ШП. Варење у цреву.

У цреву се наставља и завршава варење отпочето у желудцу. Панкреасни соки цревни сок садрже разне ферменте који делују на све три групе органских састојака хране. Папкреасни сок садржи врло активну амилазу и малтазу (стр. 89). Ти ферменти претварају скроб и гликоген у гликозу. Исти сок садржи и трипсин (стр. 91.), који делује на беланчевине, и липазу (стр. 90), која хидролише масти.

Цревни сок луче многобројне ситне цевасте жлезде (леђегкићп-ове жлезде) 59 се налазе у слузокожи танкога црева, а које нису веће од '/| , милиметра, и гроздасте жлезде (Вгиппег-ове жлезде), које су крупније а налазе се само у дванаестопалачноме цреву, такође у слузокожи цревној. Цревни сок садржи ове ферменте: амилазу и малтазу, које хидролишу скроб и гликоген; инвертин (стр. 89), који хидролише сахарозу дајући гликозу и фруктозу; лактазу (стр. 89), која претвара млечни шећер у гликозу и галактозу; липазу, која делује на емулсоване масти; ерепсин (стр. 92), који делује на беланчевине упроштене пепсином и трипсином и претвара их у амино-киселине.

Ово изобиље фермената у панкреасноме и цревноме соку објашњава чињеницу да се желудачно варење може искључити (стр. 114) и да се тада целокупно варење свију састојака 20 обавља у цреву.

Панкреасни сок се излива у дванаестопалачно црево на М1г5ипа-ов канал. У човека тај канал увире у црево заједно са жучним каналом (аисти~ слогедоси5), тако да сеу човека жуч и панкреасни сок изливају у црево на истоме месту. У пса и зеца жучни канал увире у црево ближе желудцу а панкреасов увире ниже, тако да у њих храна најпре долази у додир жучи па за тим у додир панкреаснога сока.

Ако се у пса спречи истицање панкреаснога сока у црево,

подвезавши или запушивши његов одводни канал, тада се посматрају ови поремећаји варења: око половине количине беланчевина и скроба и готово целокупна количина масти прелазе несварене у изметке.

Цревни сок.

Секретин,