Osnovi fiziologije

Микроби и варене.

250 ВАРЕЊЕ П АПООРБОВАЊЕ ХРАНЕ

задржавају, тако да се измеци избацују приближно 24 часа после узимања хране од које су постали.

Црево је насељено многобројним микроорганизмима. Да ли су они потребни или бар корисни варењу2 На то одговарају огледи вршени на жнвотињама чији је апарат за варење остао стерилан. Пре рођења организам фетусов не садржи микроба; садржај његова црева, мекониум, стерилан је. Хранећи стерилизованим млеком мале кобаје извађене из утреуса и стављене одмах у једну стерилну средину, те се животиње нормално развијају иако им црево не садржи микроба. Тако се исто могу одгајити пилићи у стерилној средини стрилизованом храном и ти пилићи не заостају ни у чему за оним који се развијају у обичним погодбама.

Видели смо раније да су цревни микроби узрок постајању разних токсичних производа у цреву (индол, скатол, фенол, крезол) од којих се организам штити јединећи их са другим телима. Цревни микроорганизми, који производе отровна тела, могу дакле бити опасни по организам. По Мечников-љевој теорији симптоми преране старости били би последица хроничнога тровања производима цревнога превирања што га производи микропска флора.

У травоједа микроби врше корисне улоге у варењу растварајући целулозу њихове хране.

|